Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η λειτουργία των λαϊκών αγορών

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η λειτουργία των λαϊκών αγορών

Προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης

Προσέφυγε κατά της κοινής υπουργικής απόφασης η Πανελληνία Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Την αναστολή και ακύρωση της υπουργικής απόφασης που βάζει «φρένο» στις μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια των παραγωγών των λαϊκών αγορών και των προϊόντων τους ζητεί με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελληνία Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Στην προσφυγή της η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τόσο την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη  (Δ1α/Γ.Π.οικ.20040/22.3.2020) όσο και την εγκύκλιο που ακολούθησε και ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία στην αίτηση της την ώρα που απαγορεύεται  η λειτουργία των λαϊκών αγορών, εφόσον απαιτείται η μετακίνηση των παραγωγών και των αγροτικών προϊόντων, από περιφέρεια σε περιφέρεια επιτρέπεται, στους ίδιους παραγωγούς, να τροφοδοτούν  την κεντρική αγορά των Αθηνών με τα προϊόντα τους, χωρίς να διακινδυνεύεται η υγεία των πολιτών.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η επίμαχη απαγόρευση θα επιφέρει αύξηση στην τιμή των αγροτικών προϊόντων που διατίθενται στις λαϊκές αγορές συμπληρώνοντας ότι θα σταματήσει να υπάρχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων.

Για το θέμα θα αποφανθεί το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ.