Κορονοϊός: «Στο 5% των βαριά ασθενών συνυπάρχει εγκεφαλικό»

Κορονοϊός: «Στο 5% των βαριά ασθενών συνυπάρχει εγκεφαλικό»

Ο καθηγητής Νευρολογίας Γιώργος Τσιβγούλης για τις επιπλοκές του ιού

Σπάνιες χαρακτηρίζει o καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Τσιβγούλης, σε δήλωση του στο ΑΠΕ, τις νευρολογικές επιπλοκές που προκαλεί ο νέος κοροναϊός και στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, αναφέρει ο κ. Τσιβγούλης, σε ένα 5% των ασθενών που έχουν νοσήσει βαριά από κοροναϊό, συνυπήρχε και εγκεφαλικό. Μάλιστα, η πλειονότητα των περιστατικών, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, δεν είχε καλή έκβαση.

«Αυτό που σίγουρα ξέρουμε ότι προκαλούν οι κοροναϊοί, όπως και οι ιοί της γρίπης, στο νευρικό σύστημα, είναι σπάνιες εκδηλώσεις ιογενούς μηνιγγίτιδας, εγκεφαλίτιδα, νεκρωτική εγκεφαλίτιδα, μυοσίτιδα (σσ φλεγμονώδης πάθηση των μυών), ανοσμία και διαταραχές γεύσεις» λέει ο καθηγητής Νευρολογίας. Πρόκειται πάντως για επιπλοκές που παρατηρούνται σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υποκείμενους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα), λέει ο καθηγητής, προς επίρρωσιν και των όσων ανέφερε νωρίτερα ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιβγούλης είναι μέλος της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας που με επίκεντρο το νοσοκομείο Αττικόν και σε συνεργασία με κέντρα των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ιρ\άν, της Φινλανδίας, της Κίνας και της Ιταλίας, μελετούν την πιθανή συσχέτιση του ιού με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό