«Πράσινο φως» για την αποφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου – Αδυνατεί να πληρώσει την εγγύηση

«Πράσινο φως» για την αποφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου – Αδυνατεί να πληρώσει την εγγύηση

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του πρώην υπουργού

Στην εκπνοή της λήξης του 18μηνου προσωρινής κράτησης του Γιάννου Παπαντωνίου το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε, με βούλευμα του, να τον αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συνήγορο του, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να πληρώσει το ποσό των 150.000 ευρώ, το οποίο του έχει επιβληθεί ως εγγύηση, με αποτέλεσμα να παραμένει στη φυλακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Παπαντωνίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, τις προηγούμενες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας
έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του πρώην υπουργού και αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ.

Όμως, όπως αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Δημητρακόπουλος «ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση» και προσθέτει: «Στην περίοδο του δράματος τους κορονοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών.»

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2018 μετά την απολογία του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αφορά ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να έλαβε ως «μίζα» σχετικά με τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.