«Έφυγε» ο Νικόλαος Σφακιανάκης, ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής αυτοκίνησης

«Έφυγε» ο Νικόλαος Σφακιανάκης, ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής αυτοκίνησης

Σε ηλικία 98 ετών, με 73 χρόνια ιστορίας στην Ελληνική αυτοκίνηση

Ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής αυτοκίνησης, δεν είναι πλέον μαζί μας. Ο λόγος, για τον Νικόλαο Σφακιανάκη που απεβίωσε χθες, πλήρης ημερών σε ηλικία 98 ετών.

Ο εκλιπών γεννημένος το 1922 στην περιοχή Πεδιάδα της Κρήτης από αγροτική οικογένεια, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1947 από το Ηράκλειο της Κρήτης, ασχολούμενος με μεταφορές. Ένα χρόνο μετά μετακόμισε στην Αθήνα για να ξεκινήσει το εμπόριο οχημάτων, δραστηριότητα που διατήρησε μέχρι τέλος του βίου του, όντας ένας από τους συμβολικούς επιχειρηματίες της αυτοκίνησης, συνδεδεμένος κυρίως με τα επαγγελματικά οχήματα Bussing (από το 1960) και την Suzuki, την αντιπροσωπεία (αυτοκινήτων & δικύκλων) της οποίας ανέλαβε το 1967.

Παράλληλα δημιούργησε (1967) βιοτεχνία κατασκευής αμαξωμάτων, στην Μαγούλα της Αττικής, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων μετεξελίχθηκε σε όμιλο (Σφακιανάκης ΑΕΒΕ) που εδώ και πολλά χρόνια είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο.

* Η φωτό είναι από το βιβλίο «Η ιστορία του αυτοκινήτου στην Ελλάδα (Ε. Ρούπα – Ε. Χεκίμογλου) των εκδόσεων economia).

1
σχόλιο
  1. avatar ΑΠΕΕ

    Και μονο το οτι ηταν αυτοδημιουργητος επιχειρηματιας τον καθιστα ΑΞΙΟ.
    Ας γινει φωτεινο παραδειγμα για τους νεους μας που εχουν μεινει μ ενα φρεντο στο χερι κασι κρινουν τους παντες και τα παντα. Καλο Παραδεισο ναχει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...