ΣτΕ: Στο «μικροσκόπιο» η προσωρινή αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου

ΣτΕ: Στο «μικροσκόπιο» η προσωρινή αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Την ακύρωση της απόφασης για προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου ζητεί με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Στο επίκεντρο της προσφυγής βρίσκονται τρείς γυναίκες από το Αφγανιστάν, εκ των οποίων η μια είναι έγκυος, και τα οκτώ ανήλικα παιδιά τους,  που στρέφονται κατά  του «παγώματος» της διαδικασίας ασύλου από τις 2 Μαρτίου και για ένα μήνα και της επιστροφής τους, χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής όπως προβλέπεται στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Όπως υποστηρίζουν στην προσφυγή τους η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου, για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα, που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση παραβιάζει  τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι σε κανένα διεθνές νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία αναστολής του ασύλου  και ο μόνος νομικός  δρόμος  αναστολής είναι μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η Ελληνική Πολιτεία  έχει την δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο.

Οι προσφεύγουσες κατέθεσαν, παράλληλα, αίτημα προσωρινής διαταγής και αίτηση αναστολής ενώ η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 18 Σεπτεμβρίου 2020.