Έτσι μπορείς να φτιάξεις μόνος σου αντισηπτικό

Έτσι μπορείς να φτιάξεις μόνος σου αντισηπτικό

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως το να πλένεις τα χέρια σου με νερό και σαπούνι είναι πολύ προτιμότερο από το να χρησιμοποιείς αντισηπτικό.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό; Τότε όπως συμβουλεύει η χρήση του αντισηπτικού είναι απαραίτητη αλλά θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ για να μπορεί να σε προστατεύσει επαρκώς από μικρόβια και βακτήρια και από το να τα μεταφέρεις σε άλλους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας ένα καλό αντισηπτικό.  Εκείνο που αρχικά θα χρειαστούμε είναι ένα δοχείο δέκα λίτρων, για να αναμίξουμε τα υλικά.

Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι τα εξής:

8333 ml οινόπνευμα 96% (εναλλακτικά 7515 ml ισοπροπυλική αλκοόλη 99,8%)
417 ml οξυζενέ 3%
145 ml γλυκερίνη

Εκτέλεση:

Ρίχνεις στο δοχείο το οινόπνευμα. Προσθέτεις στο δεύτερο βήμα το οξυζενέ. Τέλος, ρίχνεις τη γλυκερίνη, η οποία (προσοχή) έχει την τάση να κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου της. Έτσι αφού το αδειάσεις το γεμίζεις με αποσταγμένο νερό, ή νερό που το έχεις βράσει και το έχεις αφήσει να κρυώσει, ανακινείς ελαφρώς, και ρίχνεις στο μπιτόνι.

Γεμίζεις το υπόλοιπο μπιτόνι με νερό αποσταγμένο, ή βρασμένο που έχει κρυώσει, μέχρι την ένδειξη των 10 λίτρων. Βιδώνεις το καπάκι του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να εμποδίσεις το οινόπνευμα να εξατμιστεί.

Ανακατεύεις το μείγμα, κουνώντας ελαφρώς το μπιτόνι, μοιράζεις το περιεχόμενο στις μικρότερες συσκευασίες που θες να χρησιμοποιήσεις και τις αφήνεις 72 ώρες πριν τις χρησιμοποιήσεις προκειμένου να σκοτωθούν τυχόν σωματίδια από το αλκοόλ ή από το πλαστικό της συσκευασίας.