Τσιόδρας: Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι από 2.000 έως 3.000

Τσιόδρας: Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι από 2.000 έως 3.000

«Η θνητότητα για τον Covid-19 κυμαίνεται από 0,05% έως μέχρι 1%»

Σύμφωνα με την εκτίμηση ομάδας της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα, ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στον πληθυσμό της Ελλάδας ,εκτιμάται ότι είναι από 2.000 έως 3.000.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα προκύπτουν από μαθηματικά μοντέλα με βάση τα δεδομένα μέχρι σήμερα, ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Περιμένουμε φυσικά ακόμη περισσότερα κρούσματα. Θα ανακοινώνονται τα σοβαρά κρούσματα και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα εξήγησε ότι η θνητότητα για τον νέο κοροναϊό κυμαίνεται από 0,05% έως μέχρι 1% που είναι το υψηλότερο και για την εποχική γρίπη. Επανέλαβε ότι το μήνυμα για αυτοαπομόνωση του γενικού πληθυσμού παραμένει το ίδιο.

Ετοιμάζεται το σύστημα υγείας για να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή

Για ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά του κοροναϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου ενώ αναφέρθηκε σε κλινικές δοκιμές που γίνονται σε Γαλλία και Κίνα.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί η κορύφωση του κύματος στην πατρίδα μας, τόσο περισσότερη ευκαιρία έχει να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας και να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Και να σας πω κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα του σήμερα…

Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία, τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε έξι ημέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι' αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Είναι ένα ευρέως και διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση της μαλάριας (ελονοσίας δηλαδή), είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κοροναϊό και όλοι παίρνουν χλωροκίνη».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό