Κορονοϊός: «Λουκέτο» στην ψυχαγωγία και την εστίαση – Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά

Κορονοϊός: «Λουκέτο» στην ψυχαγωγία και την εστίαση – Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά

Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν από τις 14 Μαρτίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Σε αναστολή της λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ψυχαγωγίας και διασκέδασης, καθώς και στην εστίαση προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την διαπίστωση, ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί μέχρι σήμερα, δεν ήταν αποδείχθηκαν επαρκή για την πρόληψη και την προστασία από την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Μετά την αύξηση κατά 73 των νέων κρουσμάτων την Παρασκευή σε σχέση με την Πέμπτη, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 190, αποφασίστηκε από σήμερα Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 να ανασταλούν οι εξής δραστηριότητες:

- Κάθε είδους υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.

- Υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering).

- Κάθε είδους παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.) με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.

- Προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

- Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες.

- Βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.

- Μουσείων, ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.

- Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.), εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων πλανόδιου πωλητή, υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση και υπηρεσιών στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση.

- Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων.

- Αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση αθλητών και ομάδων που είναι σε στάδιο προετοιμασίας για τους ολυμπιακούς αγώνες.

- Εγκαταστάσεις γυμναστικής.

- Πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κτλ.).

- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού ή φαγητού), Υπηρεσίες παιδότοπου, Υπηρεσίες σφαιριστηρίου και συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια κλπ).

- Κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.

- Σχετικές με τη φυσική ευεξία.

- Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ), υπηρεσίες ιερόδουλου, υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).

- Η δραστηριότητα όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop), βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με εξαίρεση τα υπερκαταστήματα τροφίμων σούπερ μάρκετ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δίνει και μια γενική οδηγία: Σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού τα καταστήματα να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.