Πέτρες και χημικά στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας: Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και ΜΑΤ, περισσότερα από 5.000 άτομα προσπαθούν να μπουν στη χώρα

Πέτρες και χημικά στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας: Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και ΜΑΤ, περισσότερα από 5.000 άτομα προσπαθούν να μπουν στη χώρα

Αυστηρό το μήνυμα προς τον Ερντογάν - Δείτε live την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή

Μεγάλη ένταση έχει αυτή την ώρα στις Καστανιές Έβρου ανάμεσα σε μετανάστες και άνδρες των ΜΑΤ. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ακραία Φαινόμενα» περισσότεροι από 5.000 μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας – Τουρκίας και να βρεθούν στη χώρα.

Οι άνδρες των ΜΑΤ, στις πέτρες που τους πετάνε έχουν απαντήσει με χρήση χημικών.

«Ο εκβιασμός του Ερντογάν δεν θα περάσει»

«Ο εκβιασμός του Ερντογάν δεν πρόκειται να περάσει» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία για το προσφυγικό, ότι η Ελλάδα θωρακίζει τα σύνορά της και ότι δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών και χώρο διέλευσης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τη σθεναρή στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού απέναντι στον εκβιασμό Ερντογάν.

«Σε αντίθεση με ότι έγινε στο παρελθόν, δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους. Εμείς, θωρακίζουμε τα σύνορά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Δεν θα επιτρέψουμε, να μετατραπεί η Ελλάδα από χώρα σε χώρο διέλευσης» σημείωσε με νόημα. Συμπλήρωσε, δε, ότι όσοι βρίσκονται στα σύνορα του Έβρου δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ και ότι στην πλειοψηφία τους δεν είναι Συριακής καταγωγής, αλλά είναι άλλοι πληθυσμοί που φιλοξενούνται σήμερα στην Τουρκία, τους οποίους – όπως είπε – θέλει να μας τους ξεφορτώσει.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα, χώρα transit, όπως το 2015» υπογράμμισε.

Γιάννης Πλακιωτάκης: Ενισχύονται οι λιμενικές αρχές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στις αφίξεις δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ ότι είχαμε και χθες βραδύ και σήμερα το πρωί αλλά όχι αυξημένες, λόγω και της κακοκαιρίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλασσιά σύνορα στο μέγιστο βαθμό τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης.

Πρόσθεσε ότι ειδικά σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ενισχύθηκαν οι λιμενικές αρχές και υπάρχει σχέδιο για περεταίρω ενίσχυση τους ενώ επεσήμανε ότι στα τουρκικά παράλια έχει συσσωρευτεί αρκετός κόσμος που θέλει να περάσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τα ελληνικά σύνορα - που είναι και ευρωπαϊκά - όχι μονό με κονδύλια αλλά και με προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα.

Αναφερόμενος στις αφίξεις δήλωσε ότι είχαμε και χθες βραδύ και σήμερα το πρωί αλλά όχι αυξημένες, λόγω και της κακοκαιρίας.

«Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας»

Την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων, επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Καλημέρα», ο  Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της τεταμένης κατάστασης στα ελληνικά σύνορα με πλήθος προσφύγων και μεταναστών που επιθυμούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο.

«Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής. Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός υπογραμμίζοντας πως το βράδυ της Παρασκευής ο στόχος αυτός επετεύχθη.

«Θεωρώ ότι τα σύνορα φυλάχθηκαν» δήλωσε, προσθέτοντας πως χθες είχαμε πολλά περιστατικά αποτροπής μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στην χώρα μας από τον Έβρο.

Ο κος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έγιναν συλλήψεις χωρίς να αναφέρει πάντως συγκεκριμένο αριθμό ενώ τόνισε πως θα γίνουν επίσημες ενημερώσεις μέσα στην μέρα.

Σημείωσε πως τα άτομα που συγκεντρωθήκαν στα σύνορα δεν είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ, καθώς δε θα προλάβαιναν να φτάσουν τόσο γρήγορα στην περιοχή.

Ο Υπουργός, ο οποίος και έχει συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση στα σύνορα τόνισε πως η πρόθεση για θωράκιση της χώρας μας πρέπει να γίνει σαφής, «να καταδειχθεί στον Έβρο, πριν από οπουδήποτε αλλού».

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισχυρό τοίχος αποτροπής των ροών παντού, διαμηνύοντας εκ νέου ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων αλλά και των δυνάμεων σε ξηρά και θάλασσα μέρα με τη μέρα.

Στη θάλασσα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση, παραδέχτηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, αναφέροντας πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες 28-2, απέτρεψαν μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από την θάλασσα.