Θερίζει η γρίπη: Στους 60 έφθασε ο αριθμός των νεκρών

Θερίζει η γρίπη: Στους 60 έφθασε ο αριθμός των νεκρών

Επτά ασθενείς έχασαν τη ζωή τους κατά την τελευταία εβδομάδα - Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί ότι παραμένει σε αυξημένη δραστηριότητα ο ιός

Επτά ασθενείς με γρίπη κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον ιό σε 60 από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το διάστημα 10–16 Φεβρουαρίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ κατά το ίδιο διάστημα στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 230 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία.

Τα 80 (34,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 57 (71,2%) ήταν τύπου Α και τα 23 (28,8%) ήταν τύπου Β. Τα 50 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 34 (68%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 16 (32%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκαν 213 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 195 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 80 (37,6%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 60 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 45 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 15 σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με βάση τα στοιχεία, παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.