Πώς Τούρκοι επιχειρηματίες αγοράζουν παράνομα ακίνητα στη Λέρο

Πώς Τούρκοι επιχειρηματίες αγοράζουν παράνομα ακίνητα στη Λέρο

Πώς Τούρκοι επιχειρηματίες αγοράζουν παρακάμπτωντας την νομοθεσία εκτάσεις στο νησί

Τρόπους να παρακάμψουν την νομοθεσία και να αποκτήσουν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέρου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, φαίνεται ότι έχουν βρει τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Real News.

Σύμφωνα με την νομοθεσία περί δικαιοπραξιών, για λόγους προστασίας του εθνικού συμφέροντος, απαγορεύεται η απόκτηση γης από υπηκόους τρίτων χωρών εκτός ΕΕστην ελληνική παραμεθόριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει από το 2013 μέχρι και το 2017 να κάνουν επτά αγορές ακινήτων μέσω ενός διευρυμένου δικτύου φυσικών προσώπων και υπεράκτιων εταιρειών.

Η τελευταία αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δημοσίευμα το 2018 μέσω ενός Τούρκου ακαδημαϊκού, ο οποίος κατέχει διαβατήριο κράτους-μέλους της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο ακαδημαϊκός αγόρασε για λογαριασμό ενός εκ των τριών Τούρκων επιχειρηματιών έκταση περίπου 950 τ.μ. έναντι 130.000 ευρώ σε περιοχή κοντά στο ναύσταθμο και το παρατηρητήριο του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Λέρο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και τα επτά προηγούμενα ακίνητα συνολικού εμβαδού 16,4 στρεμμάτων που αγοράστηκαν έναντι 2,94 εκατ. ευρώ, βρίσκονται περίπου στην ίδια περιοχή. Οι τοποθεσίες που βρίσκονται τα ακίνητα, αλλά κυρίως το πολύ υψηλό τίμημα που καταβλήθηκε για την απόκτησή τους, σε σχέση με τα δεδομένα της κτηματαγοράς του νησιού, δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Δικαιοσύνη, η οποία διενήργησε προκαταρκτική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα στη Real News που κυκλοφορεί στα περίπτερα