Συναγερμός για την αφρικανική πανώλη: Εντολή να διερευνηθεί πώς μεταδόθηκε ο ιός

Συναγερμός για την αφρικανική πανώλη: Εντολή να διερευνηθεί πώς μεταδόθηκε ο ιός

Στο επίκεντρο η οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νικόκλεια Σερρών- Τι λένε οι αρμόδιοι φορείς

Την ανάγκη της -κατά γράμμα- τήρησης του πρωτοκόλλου που ορίζει το ακριβές πλαίσιο αντιμετώπισης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που πριν από δυο μέρες εμφανίστηκε σε οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νικόκλεια Σερρών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Σερρών.

Η υφυπουργός εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται από καιρό σε πλήρη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει. Η κ. Αραμπατζή επεσήμανε ακόμα, ότι δόθηκε εντολή για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί πως μεταδόθηκε ο ιός.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, ο οποίος τόνισε, πως ότι η συγκεκριμένη χοιροτροφική μονάδα δεν τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των ζώων, με αποτέλεσμα οι χοίροι να είναι ανεξέλεγκτοι και να έρθουν σε επαφή με αγριόχοιρους, από τους οποίους και προέρχεται η συγκριμένη νόσος. Ο κ. Βαρούδης σημείωσε ακόμα, ότι θα πρέπει οι χοιροτρόφοι και γενικότερα οι κτηνοτρόφοι να πειθαρχούν σε όσα λένε οι υπηρεσίες, ενώ ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής, όπως επισήμανε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας «έχουν γίνει χιλιάδες σφαγές χοίρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία κ.α) που εντοπίστηκαν με τη συγκεκριμένη νόσο σε μια προσπάθεια περιορισμού. Αυτό το πρόβλημα το έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και δυστυχώς είναι απρόβλεπτο». «Όμως, στην Ευρώπη», πρόσθεσε, «έχουν τον τρόπο να το αντιμετωπίσουν. Έχουν τους αγριόχοιρους μαντρωμένους σε κάποια καταφύγια με συρματοπλέγματα και έτσι δεν μπορούν να φύγουν ούτε να έρθουν άλλοι. Στις Σέρρες, ο χοιροτρόφος, έβαλε τους χοίρους σε έναν ελαιώνα φίλου του, έβαλε γύρω και μία απλή περίφραξη και τους άφησε εκεί μέρα και νύχτα. Την νύχτα, όπως όλοι γνωρίζουν, κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα ζώα».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρούδη «θα πρέπει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια ελέγχου των αριθμών των αγριόχοιρων, που κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Μάκης Βορίδης: Δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε για το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων το οποίο εντοπίστηκε σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς, όπως τόνισε η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου.

O Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, καθώς είναι η μόνη χώρα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό που προβλέπει αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της, προσθέτοντας ότι για το γεγονός έχει ήδη ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε μάλιστα ότι επιτόπου βρίσκεται κλιμάκιο υπό την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και τον Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο προκειμένου μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφερειακής Διευθύνσεως, να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...