Ελεγκτικό Συνέδριο: Υπέρ του ψαλιδιού των δώρων των συνταξιούχων Δημοσίου ο Επίτροπος Επικρατείας

Ελεγκτικό Συνέδριο: Υπέρ του ψαλιδιού των δώρων των συνταξιούχων Δημοσίου ο Επίτροπος Επικρατείας

Στο μικροσκόπιο η συνταγματικότητα της 13ης και 14ης σύνταξης

Στο μικροσκόπιο της μείζονος, 35μελούς, Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπήκε η συνταγματικότητα ή όχι της περικοπής της 13ης και 14ης σύνταξης των συνταξιούχων του Δημοσίου με τον Επίτροπο Επικρατείας να τάσσεται υπέρ του «ψαλιδιού» που επιβλήθηκε από το 2013 επικαλούμενος λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Ο Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αντώνιος Νικητάκης, κατά την ακροαματική διαδικασία, χαρακτήρισε συνταγματική και νόμιμη την επίμαχη διάταξη και εξέφρασε τη θέση ότι δεν είναι δυσανάλογη, ούτε υπέρμετρη η περικοπή των δώρων στις συντάξεις που έγινε με τον νόμο 4093/2012.

Μάλιστα, ο  συνήγορος  του Ελληνικού Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να συνταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Από την πλευρά τους, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, μέσω των δικηγόρων τους, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της επαναφοράς των δώρων επισημαίνοντας πως από τις περικοπές επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των απόμαχων της εργασίας ενώ παράλληλα παραβιάζεται  η συνταγματική αρχή  της αναλογικότητας.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνταξιούχοι του Δημοσίου λόγω των μνημονικών περικοπών, οι οποίες αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος αλλά και της Ε.Σ.Δ.Α, είδαν δραματική μείωση των συντάξεων τους οι οποίες  από 14 έχουν περιοριστεί στις 10 με αποτέλεσμα το  40% συνταξιούχων να είναι  στο κατώφλι του κατώτερου ορίου της φτώχειας.

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου , λόγω σπουδαιότητας, μετά την απόφαση του Γ Τμήματος του ίδιου Δικαστηρίου που κατά πλειοψηφία, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και ζήτησε να επιλυθεί το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης για αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν οι συνταξιούχοι, την επίμαχη περίοδο, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να πάρει θέση για την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο τομέα και για το αίτημα των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει να επιδικαστεί στον καθένα το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστησαν από τις νομοθετικές μνημονιακές ρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία αναμένεται μετά το Πάσχα, η υπόθεση θα αναπεμφθεί και πάλι στο Γ Τμήμα για να επιλυθούν και άλλα νομικά θέματα που έχουν τεθεί.