Ποια είναι η «τύχη» των σoρών που μένουν στα αζήτητα του νοσοκομείου Χανίων

Ποια είναι η «τύχη» των σoρών που μένουν στα αζήτητα του νοσοκομείου Χανίων

Πώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δυσκολεύουν την ταφή τους

Μεγάλη γραφειοκρατία αναφορικά με τις σορούς αγνώστων στοιχείων αλλά και τις σωρούς που οι συγγενείς τους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να αναλάβουν τα έξοδα της κηδείας.

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με τον ιατροδικαστή, Σταμάτη Μπελιβάνη, ο οποίος ξεκαθάρισε το τοπίο.

Ο κ. Μπελιβάνης τόνισε, ότι δεν υπάρχουν «γραφειοκρατικά λάθη» ωστόσο η γραφειοκρατία για σορούς αγνώστων στοιχείων είναι μεγάλη.

«Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι οι ίδιες σε όλα τα νεκροτομεία της Ελλάδας. Εφόσον δεν υπάρχουν τα στοιχεία του ανθρώπου και κανένας συγγενής δεν τον αναζητά ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας. Στην αρχή, θα πρέπει να γίνει ένα τυπικό δικαστήριο, το οποίο θα βγάλει απόφαση ότι η σωρός πρέπει να ταφεί. Μέχρι να γίνει το δικαστήριο μπορεί να περάσουν πολλοί μήνες. Στη συνέχεια, η κοινωνική λειτουργός του νοσοκομείου, θα πρέπει με δική της πρωτοβουλία να βρει ένα γραφείο τελετών της πόλης, το οποίο θα δεχτεί να αναλάβει με δικά του έξοδα την κηδεία. Μετά το πέρας της τελετής η κοινωνική λειτουργός θα πρέπει να προσεγγίσει κάποιον παπά ο οποίος θα παραχωρήσει δωρεάν έναν τάφο, ώστε να ταφεί η σωρός. Για μένα όλη αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δεν είναι σωστή. Θα έπρεπε ο Εισαγγελέας, στις περιπτώσεις που δεν αναζητά κανείς τη σωρό για πάνω από ένα μήνα, να βγάζει απόφαση ώστε να ταφεί. Επιπλέον, η ταφή των σωρών θα έπρεπε να γίνεται με κρατικούς πόρους», όπως αναφέρει το flashnews.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για τους αλλοδαπούς

«Όταν μία σωρός ανήκει σε έναν αλλοδαπό, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς η Αστυνομία θα πρέπει να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο και το Υπουργείο με την πρεσβεία της χώρας στην οποία ήταν υπήκοος ο θανών. Έπειτα, ανάλογα με την απόφαση η σωρός είτε θα μεταφερθεί στην εκάστοτε χώρα είτε θα μείνει στην Ελλάδα και η κηδεία γίνεται εφόσον βρεθεί γραφείο τελετών που θα αναλάβουν το κόστος της κηδείας», ανέφερε ο κ. Μπελιβάνης.

Ο κ. Μπελιβάνης, υπογράμμισε, ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ελλάδα δεν είναι λειτουργικές ενώ στ εξωτερικό υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός ώστε να γίνονται όλα γρήγορα και εύκολα. «Σε χώρες του εξωτερικού, εταιρείες προσεγγίζουν τα νοσοκομεία και όσοι σωροί είναι αγνώστων στοιχείων τις αναλαμβάνουν, οι οποίες  δίνουν τις σωρούς στα πανεπιστήμια.  Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα, να έχουμε σωρούς για μήνες στα νεκροτομεία, καθώς οι ψυκτικοί θάλαμοι είναι λίγοι και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα γραφεία τελετών».