Κινητοποιήσεις για την πρώτη κατοικία ξεκινά η ΕΚΠΟΙΖΩ

Κινητοποιήσεις για την πρώτη κατοικία ξεκινά η ΕΚΠΟΙΖΩ

Τι αναφέρει η ένωση καταναλωτών σε ανακοίνωσή της

Σειρά πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων για τη διάσωση της κύριας κατοικίας ξεκινάει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Όπως αναφέρει η ένωση σε ανακοίνωσή της, «σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται, όσο ποτέ άλλοτε, από την απώλεια της κύριας κατοικίας τους, δεδομένου ότι τέλη Απριλίου καταργείται κάθε προστασία». Η ένωση υπενθυμίζει, ότι ο νόμος 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) είχε καθιερώσει από το 2010 την προστασία της κύριας κατοικίας, ως δικαίωμα του -μη δόλιου- υπερχρεωμένου οφειλέτη.

Μέσα στην κρίση ο νόμος αυτός αποτέλεσε το κατ' εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για ρύθμιση των χρεών τους, με βάση τις πραγματικές δυνατότητές τους, διασώζοντας την κατοικία τους. «Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις όχι μόνο δεν στήριξαν την εφαρμογή του, αλλά κατάργησαν τις διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας» όπως σημειώνει η ένωση.

Συνεχίζει δε αναφέροντας, ότι «ο νόμος 4605/2019 για την προστασία της κύριας κατοικίας, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε να δώσει ανάσα σε όσους οφειλέτες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα εφαρμογής της "πλατφόρμας" δεν οφείλονται φυσικά στην απροθυμία των δανειοληπτών να σώσουν το σπίτι τους, αλλά στις πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει για την υπαγωγή στη διαδικασία και στους μη συμφέροντες όρους της ρύθμισης.

Παράλληλα, οι τράπεζες αντί να διευκολύνουν με ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις τη ρύθμιση των χρεών, εκμεταλλευόμενες την απουσία προστασίας, προχωρούν οι ίδιες σε πλειστηριασμούς. Εναλλακτικά, προχωρούν στην πώληση ή τιτλοποίηση των δανείων. Απέναντι στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εμφανίζονται εταιρίες, που για λογαριασμό των εταιριών διαχείρισης επενδύσεων (funds) ή επενδυτών και χωρίς κοινωνική ευθύνη, οργανώνουν το γρήγορο κέρδος με τον εκπλειστηριασμό των κατοικιών».

Η ένωση υπογραμμίζει, ότι οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές έχουν πλήρως αποδυναμωθεί και χιλιάδες οικογένειες είναι αυτές που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους, καθώς οι πλειστηριασμοί αυξάνονται, χωρίς να υπάρχει υποδομή κοινωνικής πρόνοιας. Σημειώνει ακόμη, ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να ενεργήσει άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί και να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας ως θεμελιώδες συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών.

Συγεκριμένα, η κυβέρνηση όπως εκτιμά η ένωση, οφείλει:

- Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω της κρίσης.

- Να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στο δρόμο.

- Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των υπερχρεωμένων για δικαστική ρύθμιση των χρεών με προστασία της κύριας κατοικίας τους.

- Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των υπερχρεωμένων καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους.

Καλεί του καταναλωτές:

- Να υπογράψουν για τη διάσωση της κύριας κατοικίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του AVAAZ: Σώστε την κύρια κατοικία

- Να προωθήσουν το ψήφισμα μέσω της σελίδας της ένωσης στο Facebook

- Να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας της ένωσης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...