Κινέζοι εξαφανίζουν τις μάσκες στα φαρμακεία του κέντρου της Αθήνας – Ρεπορτάζ του news.gr

Κινέζοι εξαφανίζουν τις μάσκες στα φαρμακεία του κέντρου της Αθήνας – Ρεπορτάζ του news.gr

Ταμπέλες στα κινέζικα βάζουν φαρμακοποιοί που ενημερώνουν για έλλειψη σε μάσκες - Δείτε τις φωτογραφίες

Αυξημένη κίνηση στην αγορά μασκών μίας χρήσης υπάρχει στα φαρμακεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, σήμερα τα περισσότερα φαρμακεία είχαν από ελάχιστες έως καθόλου μάσκες μιας χρήσης παρά το γεγονός πως παραγγέλνουν και παραλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα από αυτές σε καθημερινή βάση.

Οι μάσκες που κινούνται συστηματικά είναι η μίας χρήσης που πωλούνται και ανά μονάδα, ενώ στην περίπτωση που κάποιος αγοράσει κουτί, υπάρχουν μέσα 50 μάσκες και κοστίζουν περίπου 10 ευρώ.

Στην ερώτηση του news.gr ποιοι αγοράζουν τις μάσκες, οι φαρμακοποιοί μας είπαν ότι οι περισσότεροι πελάτες είναι Kινέζοι όπου αγοράζουν κουτιά ολόκληρα ακόμα και όλο το στοκ του φαρμακείου ενώ τις περισσότερες φορές τις στέλνουν ταχυδρομικά στην Κίνα.

Οι Έλληνες μέχρι στιγμής είναι πιο συγκρατημένοι και χωρίς πανικό. Αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες και κυρίως για χρήση στα ΜΜΜ.

Αρκετοί φαρμακοποιοί προσπαθούν να κρατήσουν κάποιες ποσότητες στα καταστήματα ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση εξαφανίζεται όλο το απόθεμα, ενώ δηλώνουν πως αυτή τη στιγμή οι μάσκες εξακολουθούν να υπάρχουν στις αποθήκες και να έρχονται στα καταστήματα τους.

Αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν τοποθετήσει ταμπέλες στα καταστήματα τους στην κινεζική γλώσσα που ενημερώνουν για την έλλειψη σε μάσκες.

Ωστόσο την κατάσταση αυτή που είδαμε στο κέντρο στο ρεπορτάζ δεν σημαίνει ότι ισχύει και στην περιφέρεια καθώς εκεί η κίνηση των Κινέζων τουριστών είναι μικρότερη και πιθανότατα να μην υπάρχει εξάντληση των αποθεμάτων.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος