Ζητάνε παρέμβαση του πρωθυπουργού για τα ασυνόδευτά παιδιά στη Μόρια

Ζητάνε παρέμβαση του πρωθυπουργού για τα ασυνόδευτά παιδιά στη Μόρια

Κραυγή αγωνίας για τα 700 διασκορπισμένα ανήλικα στην παραγκούπολη έξω από το ΚΥΤ

Με επιστολή της η οποία κοινοποιείται στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον δήμαρχο Μυτιλήνης και τους βουλευτές Λέσβου και με αφορμή δυο ακόμα μαχαιρώματα δύο παιδιών 14 και 15 ετών στον ελαιώνα της Μόριας, η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία το Αιγαίο» ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Σύμφωνα με την Κίνηση «ο αριθμός των ασυνόδευτων στη Μόρια έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 1.100. Τα 700 από αυτά είναι διασκορπισμένα στην χαοτική παραγκούπολη των 15.000 προσφύγων/μεταναστών που περιβάλλει το ΚΥΤ των 6.000 […] Όλα υποσιτίζονται, είναι συνεχώς υπό ψυχολογική πίεση ιδρυματοποιούμενα μέρα με τη μέρα, τα περισσότερα ανεμβολίαστα, πολλά με κακή υγεία και κατάθλιψη, άλλα επιθετικά, όλα τρομοκρατημένα μπροστά στο άγνωστο που τους επιφυλάσσει το αύριο». Αναφέρουν επίσης πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη φύλαξη στο χώρο «το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει στο ΚΥΤ … δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις που καθημερινά διογκώνονται».

Η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία το Αιγαίο» προσθέτει πως το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών «αντιμετωπίζεται με απόλυτη αδράνεια και διογκώνεται συνεχώς» και επικαλούμενη πρόσφατη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «τα ασυνόδευτα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα» απευθύνει προς αυτόν την παρακάτω έκκληση:

«Φυλάξετε από σήμερα τα εντός του ΚΥΤ ασυνόδευτα τις νυκτερινές ώρες

Περισυλλέξετε άμεσα σε προστατευόμενους χώρους (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) τα 700 ασυνόδευτα του ελαιώνα !

Μετακινήσετε όλα τα παιδιά στην ενδοχώρα το ταχύτερο! Τα παιδιά δεν υπόκεινται σε γεωγραφικό περιορισμό. Κανείς δεν σας εμποδίζει να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις που υπαγορεύει το κράτος δικαίου στο οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε.

Παρατείνετε αμέσως τις συμβάσεις των εργαζομένων που έχουν λήξει εδώ και μήνες και αυτές που λήγουν στο άμεσο μέλλον, διαφορετικά το ΚΥΤ θα μείνει χωρίς προσωπικό. Προκηρύξετε τις νέες προβλεπόμενες θέσεις.

Βάλετε στην άκρη, έστω προς στιγμήν, τους σχεδιασμούς για κλειστά κέντρα κράτησης, αποτροπές, πλωτά φράγματα, επαναπροωθήσεις κλπ και μετακινήσετε τους ανθρώπους από τα νησιά, με προτεραιότητα τα ασυνόδευτα! Η συνεχιζόμενη στασιμότητα οδηγεί με βεβαιότητα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που πιστεύουμε ότι ούτε εσείς επιθυμείτε».