ΠΟΕΔΗΝ: Το 2020 βρίσκει τη δημόσια Υγεία στην εντατική

ΠΟΕΔΗΝ: Το 2020 βρίσκει τη δημόσια Υγεία στην εντατική

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και εφέτος καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ»   

«Το 2020 βρίσκει τη Δημόσια Υγεία στην εντατική», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τις επισκέψεις του υπουργού Υγείας σε Νοσοκομεία, τονίζοντας ότι αυτές «δεν διορθώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών. Χρειάζεται άμεση πρόσληψη προσωπικού και κονδύλια». Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την αντίθεση της στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και εφέτος καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ. Ποιοτική Δημόσια Υγεία με τέτοιο ύψος δαπανών δεν πρόκειται να υπάρξει», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Σχετικά με τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, σημειώνει ότι «η χώρα μας έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%». Προσθέτει, ότι «η εγκατάσταση ιατρικών μηχανημάτων από ιδιώτες θα στοιχίσει ακριβά στο κράτος, θα ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις και θα μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών».

Τονίζει, ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα Δημόσια Νοσοκομεία αν και έχουν χρέη 800 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση εφέτος βρίσκεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5 δισ. ευρώ)». Επίσης, κάνει λόγο για υποστελέχωση των Νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι «κατά 25.000 λιγόστεψε το προσωπικό τα χρόνια των Μνημονίων. Μόνο για τα έτη 2018, 2019 υπήρξαν 4.000 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων». Καταλήγει πως «η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται», ενώ «οι κτηριακές υποδομές των Νοσοκομείων είναι σε κακή κατάσταση».