Ερντογάν μέσω κινητού προς τούρκους ναύτες: Σας συγχαίρω γιατί φοβίζετε τους εχθρούς

Ερντογάν μέσω κινητού προς τούρκους ναύτες: Σας συγχαίρω γιατί φοβίζετε τους εχθρούς

Έξω φρενών η Τουρκία με τον East Med

Λίγες ώρες πριν την υπογραφή της κρίσιμης συμφωνίας για τον East Med οι Τούρκοι εξακολουθούν να προκαλούν με τον ίδιο τον Ερντογάν να δίνει συγχαρητήρια μέσω κινητού που κρατούσε ο Ακάρ στους ναύτες της φρεγάτας Γιαβούζ.

«Σας συγχαίρω η στάση σας ειδικά στη θάλασσα εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Για αυτό σας συγχαίρω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Λίγη ώρα νωρίτερα από την τουρκική φρεγάτα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησε και πάλι για μοίρασμα των φυσικών πόρων της Κύπρου και της περιοχής.

Στην Αθήνα πάντως όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα λάβει χώρα η τελετή για τις υπογραφές του East Med

Πρόκειται για ένα έργο πολυδιάστατης σημασίας καθώς σε γεωπολιτικό επίπεδο, περνώντας από την Κυπριακή ΑΟΖ και την περιοχή Ελληνικής δικαιοδοσίας, «μπλοκάρει» το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να στείλει μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό έχει προσκαλέσει στην τελετή τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα έργο ειρήνης ανέφερε τις προάλλες ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης

«O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων».

Στην στάση του αμερικανού προέδρου όσων αφορά των αγωγό εστίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντας την στάση των ΗΠΑ με την νέα αμυντική συμφωνία

«Δεν έχει εισέτι εξασφαλιστεί ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ και ειδικά του Προέδρου Τραμπ στον αγωγό EastMed. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, χωρίς να δίνει το μήνυμα ότι συνδέεται με την εν προκειμένω στήριξη που θα παράσχουν οι ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξή του επισημαίνει πως η υπογραφή της συμφωνίας στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Ιδιαίτερα, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση τόσο των εμπλεκομένων κρατών όσο και της ΕΕ πως δεν αποδέχονται τις έκνομες ενέργειες και τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιδιώκει».

Επιστολή στήριξης του EastMed στον Κωστή Χατζηδάκη έστειλε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Στέφανο Πατουανέλι.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)»

Η Τουρκία είναι έξω φρενών με τις εξελίξεις. Χαρακτηριστική η φράση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν

«Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες… Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια».

Μήνυμα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος μάλιστα και στον Τουρκικό λαό

Ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του επεσήμανε τις ισχυρές συμμαχίες που έχει η χώρα ενώ στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα είχε αναφερθεί στην προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφοροποιούμενος από τον πρωθυπουργό στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη αναφέρθηκε μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ενώ ζήτησε συγκρότηση εθνικής στρατηγικής καθώς

«Δεν έχει εισέτι συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ με θέμα την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Δεν έχει συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρά την αξία που θα είχε αυτήν την περίοδο και την ευρεία διακομματική συναίνεση επί του θέματος που κατεγράφη προεκλογικά.

Δεν έχει επιδιώξει ούτε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά ούτε καν την επικοινωνία με τον καθένα χωριστά».

Για την ιστορία αξίζει να ειπωθεί ο East Med έχει μήκος 1.872 χλμ., εκ των οποίων τα 1.335 χλμ. περίπου είναι κάτω από τη θάλασσα. Ο προϋπολογισμός για την αρχική δυναμικότητα είναι περίπου στα 5,2 δισ. ευρώ