Η τουρκική προκλητικότητα το 2019 σε αριθμούς και τα μηνύματα ισχύος της Αθήνας

Η τουρκική προκλητικότητα το 2019 σε αριθμούς και τα μηνύματα ισχύος της Αθήνας

Η μαντινάδα Παναγιωτόπουλου για την σημασία της Κρήτης στο πλαίσιο του σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Το 2019 φεύγει με την ένταση στα ελληνοτουρκικά να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του έστειλε μήνυμα ισχύος

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

«Οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε πάνω από όλα ένα λαό ενωμένο αλλά και ώριμο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός από την πλευρά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του μήνυμα εστίασε στην ανάγκη ομοψυχίας στην απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Aποτελούμε για τους συμμάχους μας σημείο σταθερής αναφοράς, αντιμετωπίζοντας με συνέπεια και σύνεση το σύνολο των υποχρεώσεων μας αλλά και των όποιων παραβατικών συμπεριφορών από όπου και αν αυτές προέρχονται. Ταυτόχρονα όμως δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε εδώ πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε σημείο της χώρα» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων συνδιάζοντας το μήνυμα με μια μαντινάδα που είχε να κάνει με την αξία της Κρήτης και των Κρητικών για τον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η υφαλοκρηπίδα της μεγαλονήσου αμφισβητείται από την Τουρκία.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο 02:39

Την ίδια στιγμή ωστόσο συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία σε φραστικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στα τουρκολιβυκά μνημόνια αναφέρθηκε εμμέσως και στην Ελλάδα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι με τις ενέργειες της Άγκυρας ανατράπηκαν σχεδιασμοί χωρών στην περιοχή.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι σχεδιασμοί τους να αποκλείσουν την Τουρκία εντελώς από την Μεσόγειο ανατράπηκαν εντελώς με τα τελευταία βήματα που κάναμε»

Στον ίδιο άξονα και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ που στο μήνυμα απολογισμό της χρονιάς που συνοδεύτηκε και με την δημοσιοποίηση ενός βίντεο με τις δραστηριότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κομπάζει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το 2019, 93 ασκήσεις μεταξύ των οποίων την μεγαλύτερη στα χρονικά με την επονομασία «Μπλε Πατρίδα».

Αναφέρθηκε δε και στην γεωγραφική περιοχή της «Μπλε Πατρίδας» όπως την αντιλαμβάνεται τη Τουρκία και στην Κύπρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προστάτεψαν με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και των τουρκοκύπριων.

Επιπρόσθετα ο Ακάρ αναφερόμενος στο τουρκολυβικό μνημόνιο δήλωσε πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στη Μεσόγειο

Επανέλαβε δε τις δηλώσεις του για ετοιμότητα αποστολής στρατευμάτων στην Λιβύη

Είναι γεγονός πως σε στρατιωτικό επίπεδο, οι αριθμοί δείχνουν πως το 2020 δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.

Μόνο τον Δεκέμβριο η τουρκική πολεμική αεροπορία σημείωσε 429 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου

167 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών

Ενεπλάκει σε 52 περιπτώσεις με τα ελληνικά μαχητικά ενώ σε 42 περιπτώσεις μαχητικά της πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος

Τα νούμερα για το 2019 διαμορφώνουν ρεκόρ δεκαετίας ως προς τις παραβιάσεις με 4796.

Το 2019 τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν επίσης 1765 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, ενεπλάκησαν σε 379 περιπτώσεις με τα ελληνικά μαχητικά ενώ πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος σε 122 περιπτώσεις.

Και στη θάλασσα δυστυχώς τα στοιχεία δεν δείχνουν καμιά διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους καθώς οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων ξεπέρασαν φέτος τις 2000.