Πρωτοφανής υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Προσπάθησε να πουλήσει 500.000 ευρώ το κεφάλι Κούρου μοναδικής αρχαιολογικής αξίας

Πρωτοφανής υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Προσπάθησε να πουλήσει 500.000 ευρώ το κεφάλι Κούρου μοναδικής αρχαιολογικής αξίας

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Πρωτοφανής υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνιάστηκε από την ασφάλεια Αττικής. Αρχαιοκάπηλος είχε στην κατοχή του ένα μοναδικής αρχαιολογικής αξίας έργο. Πρόκειται για μια αρχαία κεφαλή Κούρου από τον 6ο π.Χ. αιώνα την οποία και προσπαθούσε να την πουλήσει έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Συγκεκριμένα: Αρχαίο μνημείο αρχαϊκής εποχής (6ου αιώνα π.Χ.), ιδιαίτερα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, εντοπίστηκε από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για κεφαλή Κούρου, μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους (40 εκ.), με σωζόμενο τμήμα λαιμού, με αστραγαλωτή κόμμωση, από ασβεστόλιθο ή πωρόλιθο, προερχόμενη από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο, που την καθιστά μοναδικής αρχαιολογικής αξίας.

Για την υπόθεση συνελήφθη χθες Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, στη Νεμέα Κορίνθου, ένας άνδρας που κατείχε παράνομα το αρχαίο μνημείο, το οποίο είχε αποκρύψει ανάμεσα σε πέτρες σε αγροτική οδό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο συλληφθείς αναζητούσε αγοραστές με σκοπό την πώληση του αρχαίου μνημείου έναντι (500.000) ευρώ.

Η αρχαιότητα κατασχέθηκε και επιδείχτηκε στην Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Το κατασχεθέν αντικείμενο φωτογραφήθηκε από συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και θα παραδοθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.