Κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας με χαμηλές πτήσεις στις Οινούσσες

Κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας με χαμηλές πτήσεις στις Οινούσσες

Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο απομόνωσης της Άγκυρας

Στο κόκκινο και σήμερα η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με μαχητικά της Άγκυρας όχι απλά να παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο αλλά να πετούν απανωτά πάνω από Ελληνικό έδαφος.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν όχι μία ή δύο αλλά τέσσερις φορές πάνω από την νήσο Παναγιά.
Ελληνικά μαχητικά τα καταδίωξαν και τα τουρκικά μαχητικά στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν πέταξαν πάνω και από τις Οινούσσες 7 φορές.

Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα τα τουρκικά μαχητικά προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα ελληνικά που είχαν κερδίσει το τακτικό πλεονέκτημα πέταξαν ανατριχιαστικά χαμηλά για τζετ υψηλών επιδόσεων. Κατέβηκαν στα 500 πόδια, κάτι περισσότερο δηλαδή από τα 150 μέτρα, γεγονός που εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει σε ατύχημα.

Η απειρία των τούρκων πιλότων προβληματίζει κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Χθες τούρκος πιλότος κατά την διάρκεια εμπλοκής στην περιοχή του Καστελόριζου προχώρησε στην άφεση φωτοβολίδων και αερόφυλλων. Η τακτική αυτή ακολουθείται από τους πιλότους μόνο όταν έχουν εντοπιστεί από εχθρικό πύραυλο που πρόκειται να τους πλήξει.

Η Τουρκική αεροπορία προσπάθησε να αιφνιδιάσει και πάλι στην περιοχή της ακριτικής Ρω προχωρώντας μάλιστα και σε υπέρπτηση με ένα ζευγάρι μαχητικών F-16 στα 23.000 πόδια. Αναχαιτίστηκαν άμεσα από ελληνικά μαχητικά

Συνολικά σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε στο Αιγαίο 20 αεροσκάφη που σημείωσαν 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Σημειώθηκαν 3 εμπλοκές.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες. Ασφαλώς και αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις, περισσότερες προκλήσεις αλλά ανταποκρίνονται. Είμαστε μαζί και δίπλα τους. 4.500 παραβιάσεις, μέσα στο 2019, αυτοί - 4.500 αναχαιτίσεις εμείς.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε πάντα μαζί τους. Να είμαστε πάντα δίπλα τους», δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Άγκυρα προχώρησε όμως και σε πρόκληση στην θάλασσα, όταν το μεσημέρι δέσμευσε παράτυπα περιοχή στα διεθνή ύδατα μεταξύ Λέσβου, Άη Στράτη και Σκύρου για άσκηση του πολεμικού της ναυτικού. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έστειλε μια πυραυλάκατο για άσκηση στη θαλάσσια περιοχή που είχε δεσμεύσει όμως ελληνικό πολεμικό πλοίο το παρακολουθούσε καθόλη την διάρκεια του πλου του.

Σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζεται η περιοδεία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Σήμερα βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Αθήνα η συζήτηση για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης απασχόλησε τον πολιτικό κόσμο και σήμερα με αναφορές τόσο της Ντόρας Μπακογιάννη όσο και του Γιώργου Κατρούγκαλου

Η Τουρκία σε κάθε περίπτωση πάντως δείχνει την ενόχλησή της καθώς υπέστη ακόμα ένα πλήγμα με την ταφόπλακα που έβαλε ο σχετικός νόμος που ψήφισε η αμερικανική βουλή και η γερουσία στην υπόθεση των τουρκικών F-35.

«Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι δεν θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στα σχέδια κατά της Τουρκίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση-απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που σχολίασε και την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο κάνοντας λόγο για πιθανή κλιμάκωση, ενώ ο αντιπρόεδρός της Φουάτ Οκτάι επανέλαβε χθες πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι κρίνει αναγκαίο στη διεθνή σκηνή στέλνοντας στρατό, γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο.