Το τουρκικό ρεκόρ χθες στο Αιγαίο και η ελληνική απάντηση

Το τουρκικό ρεκόρ χθες στο Αιγαίο και η ελληνική απάντηση

Παράτυπη τουρκική NAVTEX στο βόρειο Αιγαίο στο τρίγωνο Άη Στράτη, Σκύρου, Λέσβου

Μετά από αρκετές εβδομάδες επιστρέφει η Τουρκία με παράτυπη δέσμευση περιοχής στο βόρειο Αιγαίο.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία για την περιοχή μεταξύ Λέσβου, Σκύρου, Αή Στράτη, δέσμευσε με την NAVTEX 1518/19 τον συγκεκριμένο χώρο για άσκηση του πολεμικού της ναυτικού στην χρήση όπλων, σήμερα από τις μία το μεσημέρι μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα.

Χθες εν τω μεταξύ ο αριθμός των 45 τουρκικών αεροσκαφών - 38 μαχητικά - που μπήκε στο FIR Αθηνών και σε 40 περιπτώσεις παραβίασε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο με αποτέλεσμα 16 εμπλοκές, αποτελεί ρεκόρ μέχρι στιγμής για φέτος.

Η τελευταία φορά που η τουρκική αεροπορία έστειλε μεγάλο αριθμό αεροπλάνων (37) ήταν το καλοκαίρι πριν τις επιχειρήσεις στη Συρία. Ακόμα και ο αριθμός των εμπλοκών ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέχρι στιγμής για φέτος.

Πάντως και χθες η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απογείωσε συνολικά 46 μαχητικά F-16, προκειμένου να αναχαιτίσει τις τουρκικές «ορδές».

Ο αριθμός αυτός σε συνδυασμό με τα 38 αεροσκάφη που είχε απογειώσει την περασμένη εβδομάδα περικυκλώνοντας 20 τουρκικά δείχνει αν μη τι άλλο πως στην Πολεμική Αεροπορία, παρά την γενικότερη οικονομική δυσπραγία έχουν βρει τρόπο να έχουν ανά πάσα στιγμή μεγάλο αριθμό διαθέσιμων αεροσκαφών.