Τουρκική άσκηση «σφήνα» σε ελληνική νότια της Ικαρίας και drone σε κατεχόμενο αεροδρόμιο στην Κύπρο

Τουρκική άσκηση «σφήνα» σε ελληνική νότια της Ικαρίας και drone σε κατεχόμενο αεροδρόμιο στην Κύπρο

Δείτε το βίντεο από την άφιξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Άγκυρας να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου

Την περιοχή ανάμεσα στα νησιά Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Λέβιθα, Μαύρα, Κίναρος, Αμοργός και Δονούσα έβαλε στο «σκόπευτρο» η Τουρκία στο πλαίσιο της εντεινόμενης προκλητικότητας σε βάρος της Ελλάδας.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία δέσμευσε αυτή την περιοχή για άσκηση με όπλα στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο οι ασκήσεις αυτές όπως φαίνεται μπαίνουν και σφήνα σε περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αθήνα από τις 3 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα έχει εξαγγείλει ασκήσεις στην περιοχή αυτή από τις 5 έως τις 27 Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν η Τουρκία θα στείλει πολεμικά της πλοία στην περιοχή καθώς συχνά δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις αλλά δεν στέλνει σκάφη της καθώς οι δεσμεύσεις περιοχών είναι περισσότερο στο πλαίσιο του «νομικού» παιχνιδιού της Άγκυρας για να δείξει σε ποιες περιοχές έχει «δικαιοδοσία»

Σήμερα η Τουρκία δέσμευσε και δεύτερη περιοχή για ασκήσεις με την χρήση πυρών μάλιστα στις 20 και 21 Δεκεμβρίου, ανατολικά της Ρόδου.

Εν τω μεταξύ έφτασε στο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στην Κύπρο, τα ξημερώματα μετά από 5 ώρες πτήσης από την βάση του στο Ντάλαμαν, ένα τουρκικό μη  επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Bayraktar.

Με βάση το κατεχόμενο αεροδρόμιο θα περιπολεί στην κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο του «διχτυού» προστασίας των πλωτών γεωτρύπανων και ερευνητικών σκαφών που έχει η Τουρκία παράνομα στην περιοχή.