Στα «κάγκελα» η Τουρκία: Από Αττάλεια μέχρι Τρίπολη θα παίρνουν την άδειά μας

Στα «κάγκελα» η Τουρκία: Από Αττάλεια μέχρι Τρίπολη θα παίρνουν την άδειά μας

Μπαράζ παράνομων NAVTEX της Άγκυρας δέσμευσε τον χώρο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης - Ντονμέζ για αποστολή στρατού στη Λιβύη: Δεν θα την αφήσουμε μόνη

Με την ΕΕ να την έχει καταδικάσει, τον αμερικανό πρέσβη στην Αθηνα να έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως κάθε κατοικημένο νησί έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και τον στρατηγό Χαφτάρ να ετοιμάζεται να δώσει τέλος στην κυβέρνηση Σαράτζ, καταλαμβάνοντας την Τρίπολη καθιστώντας έτσι παντελώς ανενεργό το ούτως ή άλλως παράνομο μνημόνιο, ο εκνευρισμός στη Άγκυρα είναι δεδομένος.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του τούρκου υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah δήλωσε μεταξύ άλλων πως όλες οι δραστηριότητες από την Αττάλεια μέχρι την Τρίπολη θα υπόκεινται στην έγκριση της Τουρκίας και της Λιβύης».

Ο Φατίχ Ντονμέζ διευκρίνισε ότι «όλοι οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και όλα τα έργα που περνούν από την περιοχή, θα πρέπει να παίρνουν πλέον άδεια από αυτές τις δύο χώρες».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι χάρη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράφηκε άμεσα η συμφωνία με την Τρίπολη για να προλάβουν την Ελλάδα.

«Εάν η Λιβύη είχε υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα, θα είχαν χάσει πολλά από τα δικαιώματά τους, όπως έγινε και με την Αίγυπτο από τη συμφωνία που σύναψε με την Κύπρο», υποστήριξε.

Αναφορικά με την αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη, ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε μόνη της τη Λιβύη. Πρέπει να παράσχουμε πλήρη στήριξη στην κεντρική κυβέρνηση».

Ένα ακόμα δείγμα εκνευρισμού και θέλησης να δείξει ότι αυτή είναι το αφεντικό στην περιοχή είναι το μπαράζ δεσμεύσεων περιοχών στον χώρο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης με εφτά παράνομες NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις με την χρήση και όπλων από τις 17 μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου.

Πάντως χθες σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων διπλωματικές πηγές της Ελλάδας εξέφρασαν τη θέση ότι η Αθήνα δεν επιλέγει την κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία αλλά τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.

Αναφορικά με το ζήτημα του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης και την κατάθεσή του στον ΟΗΕ, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει ζητήσει να μην αναρτηθεί το κείμενο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, λόγω του άκυρου χαρακτήρα της συμφωνίας.

Τη συγκεκριμένη θέση αναμένεται να επαναλάβει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η στρατηγική της Τουρκίας να αποκομίσει οφέλη μέσω παράνομων ενεργειών είναι λανθασμένη, ενώ επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει «σύμφωνα με τις συνταγματικές υποχρεώσεις».