Στην τελική ευθεία η ανέλκυση του ναυαγίου του «Sea Diamond»

Στην τελική ευθεία η ανέλκυση του ναυαγίου του «Sea Diamond»

Με διεθνή διαγωνισμό προϋπολογισμού 434 εκατ. ευρώ θα ανασυρθεί από την καλντέρα της Σαντορίνης

Δώδεκα και πλέον χρόνια μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στην καλντέρα της Σαντορίνης, η Δημόσια Αρχή Λιμένων δρομολόγησε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανέλκυση του.

Συγκεκριμένα, προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός που λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2020, με το συνολικό ύψος της δαπάνης να ανέρχεται στα 434 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της διακήρυξης, η ολική ανέλκυση του σκάφους κρίνεται ως η βέλτιστη λύση, καθώς όπως επισημαίνεται «η επιβάρυνση που έχει επιφέρει το ναυάγιο στην περιοχή είναι σαφής και ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της είναι η οριστική απομάκρυνσή του».

Τονίζεται ακόμη, ότι «κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνο καταστροφή της Καλντέρας και προστίθεται ότι «από την πολιτεία θα πρέπει να απαιτηθεί η εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της βλάβης του θαλασσίου περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των πολιτών».

Σημειώνει ακόμα, ότι «το επίδικο ναυάγιο εξακολουθεί ως και σήμερα να αποτελεί ενεργό εστία ρύπανσης, καθόσον συνεχίζει καθημερινά να απελευθερώνει ρύπους στο περιβάλλον, αφενός από πετρελαιοειδή, αφετέρου δε από τον σκελετό, αλλά και τον εν γένει εξοπλισμό του Κ/Ζ SEA DIAMOND, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την προϊούσα διάβρωση του πλοίου. Πάντα έτσι τ’ ανωτέρω στοιχειοθετούν σοβαρή θαλάσσια ρύπανση».

Oι όροι συμμετοχής έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ppa.gov.gr).