«Βάφτιζαν» μετανάστες ως «ευάλωτα πρόσωπα» για το άσυλο στη Μυτιλήνη

«Βάφτιζαν» μετανάστες ως «ευάλωτα πρόσωπα» για το άσυλο στη Μυτιλήνη

Εμπλέκονται ψυχολόγος και δύο δικηγόροι

Εγκληματική οργάνωση που χορηγούσε παράνομα βεβαιώσεις-γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο και στην οποία φέρονται να συμμετείχαν ένας ψυχολόγος και δύο δικηγόροι, αποκαλύφθηκε στη Μυτιλήνη μετά από πολύμηνες έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα lesvosnews.net, μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, από κάθε περίπτωση από τις οποίες οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ. Με τη βεβαίωση–γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειες τους, απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής.

Για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό δίκτυο έχουν ταυτοποιηθεί πέντε άτομα και συγκεκριμένα αλλοδαπός και τέσσερις ημεδαποί, στους οποίους περιλαμβάνονται ψυχολόγος και δύο δικηγόροι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη τρεις από τους παραπάνω εμπλεκομένους.

Τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, τέσσερις φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...