Εξαρθρώθηκε σπείρα σκληρών κακοποιών που διέπραττε ληστείες στην Αττική

Εξαρθρώθηκε σπείρα σκληρών κακοποιών που διέπραττε ληστείες στην Αττική

Εξιχνιάστηκαν 62 ληστείες και κλοπές σε πρατήρια καυσίμων, περίπτερα και πεζούς

Τέλος στη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ειδικευόταν στη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έβαλε η Αστυνομία.

Από την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού και των στοιχείων, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, συνέστησαν δομημένη με διακριτούς ρόλους και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, αρχικά αφαιρούσαν κατά προτίμηση ΙΧΕ αυτοκίνητα παλαιού και συγκεκριμένου τύπου, για τα οποία είχαν αναπτύξει εξειδικευμένες τακτικές διάρρηξης και αφαίρεσης. Με αυτά προσέγγιζαν, μεταμεσονύχτιες ώρες, διανυκτερεύοντα πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα.

Σε περίπτωση που οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, αιφνιδίαζαν υπαλλήλους και πελάτες, ακινητοποιώντας τους με την απειλή πυροβόλων όπλων, σιδηρολοστών ή άλλων αντικειμένων και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, χρηματοκιβώτια, καπνικά προϊόντα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Επιπλέον, θύματά τους ήταν και τυχαία διερχόμενοι πεζοί ή οδηγοί οχημάτων που βρίσκονταν στη διαδρομή τους, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, αφού πρώτα τους είχαν ακινητοποιήσει, με απειλή ή χρήση βίας.

Για τη μεγιστοποίηση της λείας τους οι δράστες συνέχιζαν τις ληστείες μέσα στην ίδια ημέρα, φροντίζοντας να εναλλάσσουν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να δυσκολέψουν και παραπλανήσουν τις έρευνες και αναζητήσεις των αστυνομικών.

Για το σκοπό αυτό είτε αναζητούσαν και αφαιρούσαν ΙΧΕ αυτοκίνητα, εγκαταλείποντας στο σημείο τα ήδη αφαιρεθέντα, είτε με χρήση βίας, αποβίβαζαν οδηγούς προσωρινά σταθμευμένων οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια αφαιρούσαν. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με επικίνδυνους ελιγμούς των αυτοκινήτων τους ανέκοπταν την πορεία διερχομένων οχημάτων, ακινητοποιούσαν τους οδηγούς τους, τους αποβίβαζαν βίαια και στη συνέχεια διέφευγαν με αυτά.

Μόλις ολοκλήρωναν τις παράνομες πράξεις, μετέβαιναν σε ερημικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου εγκατέλειπαν τα αφαιρεθέντα οχήματα, τα οποία - στις περισσότερες των περιπτώσεων- πυρπολούσαν, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμό στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ για την ταχύτερη προσέγγιση ή διαφυγή από τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν, χρησιμοποιούσαν το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, καθώς και της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Έτσι ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες σε περιπτώσεις καταδίωξης από αστυνομικούς, ενώ για να διαφύγουν, ανέπτυσσαν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες και έκαναν χρήση πυροσβεστήρων, το περιεχόμενο των οποίων ψέκαζαν προς τις μοτοσικλέτες και τα περιπολικά οχήματα, που τους ακολουθούσαν, επιχειρώντας να ματαιώσουν την καταδίωξή τους.

Χαρακτηριστικό της εμπειρίας και του επαγγελματισμού τους είναι ότι κατά την εγκληματική τους δράση, δεν επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα, φρόντιζαν να έχουν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έφεραν γάντια στα χέρια τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν κολλητικές ταινίες στα άκρα των παντελονιών τους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να αφήσουν στο χώρο γενετικό υλικό.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει, ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται, το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, σε 62 εγκληματικές ενέργειες και συγκεκριμένα:

- σε 42 ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιπτέρων και τυχαία διερχόμενων οδηγών και πεζών,
- σε 16 κλοπές οχημάτων και
- σε τέσσερις εμπρησμούς οχημάτων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού και υπόδησης, τα οποία έφεραν κατά την τέλεση των ληστειών, κινητά τηλέφωνα, προϊόντα ληστείας και άλλα αντικείμενα, πιστόλι ρέπλικα, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και εννέα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που είχαν αφαιρέσει οι δράστες και χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνει πέντε ημεδαπούς, από τους οποίους οι τρεις συνελήφθησαν στον Ασπρόπυργο, για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ληστείες, κλοπές, απόπειρες επικινδύνων σωματικών βλαβών και εμπρησμός κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, απείθεια και της νομοθεσίας περί όπλων. Οι συλληφθέντες, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.