Νέο «καπέλωμα» ελληνικής άσκησης στην Κάρπαθο επιχείρησε η Τουρκία

Νέο «καπέλωμα» ελληνικής άσκησης στην Κάρπαθο επιχείρησε η Τουρκία

Τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας και στο βόρειο Αιγαίο

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι στο Λονδίνο προκειμένου να συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να πάψει η τουρκική προκλητικότητα και αναθεωρητισμός στην περιοχή, η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία σε ανατολικά της Καρπάθου και στο βόρειο Αιγαίο.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Την Δευτέρα η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX προκειμένου να δεσμεύσει περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου για στρατιωτική άσκηση στις 5 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία χθες προχώρησε σε μια ακόμα αμφισβήτηση της ελληνική δικαιοδοσίας εκδίδοντας αντιnavtex στην οποία αναφέρει πως μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους την οποία αναμεταδίδει ο σταθμός της Αττάλειας για λόγους ασφαλείας των ναυτικών.

Σε αυτη εμπεριέχονται οι ίδιες ακριβώς συντεταγμένες με εκείνες της ελληνικής σε μια προσπαθεια Τουρκίας να δείξει ποιος έχει τον έλεγχο της περιοχής.

Είχε προηγηθεί δε άλλη που επεσήμανε πως μόνο ο σταθμός της Αττάλειας έχει σχετική εξουσιοδότηση.

Σήμερα όμως η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία και στο βόρειο Αιγαίο όταν ένα φορτηγό πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και το πλήρωμά του το εγκατέλειψε μεταξυ Λέσβου και Σκύρου.

Ελληνικά ελικόπτερα και πλοία του πολεμικού ναυτικού, της ακτοφυλακής και της αεροπορίας, έσπευσαν και έσωσαν το πλήρωμα αλλά η Τουρκια βρήκε αφορμή να εκδώσει δικές της ΝΟΤΑΜ ισχυριζόμενη πως σε αυτή την περιοχή μόνο η Άγκυρα είναι αρμόδια για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.