Κώστας Πάσσαρης: Είναι ηθικό να καταδικαστώ μόνο για όσα έκανα

Κώστας Πάσσαρης: Είναι ηθικό να καταδικαστώ μόνο για όσα έκανα

Μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε στη δίκη στο Εφετείο για την ανταλλαγή πυροβολισμών στην πλ. Βάθης το Φερβουάριο του 2000

Ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας τη Δευτέρα, η δίκη του Κώστα Πάσσαρη, χωρίς την παρουσία του ίδιου του βαρυποινίτη, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Ρουμανία, καθώς μένει να αποφασιστεί αν θα εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί, με τις αρχές των δύο κρατών να είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία.

Το σκέλος των δικογραφιών που αφορούν στις ανθρωποκτονίες θα εκδικαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο ενώ σήμερα εξετάστηκαν οι πρώτοι μάρτυρες για τις επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες, για τις οποίες κατηγορείται ο βαρυποινίτης.

«Θέλαμε να κάνουμε έλεγχο σε μία BMW που κινείτο ύποπτα. Καλέσαμε ενισχύσεις. Όταν πλησιάσαμε το αυτοκίνητο ο οδηγός μου είπε “μη φωνάζεις, δεν είμαι εγκληματίας” και αμέσως άνοιξε την πόρτα κι έριχνε με το όπλο εναντίον μας. Ανταλλάξαμε πυροβολισμούς. Οι σφαίρες με βρήκαν στον ώμο. Από το χτύπημα, έχω κάνει 6 χειρουργεία και το χέρι μου είναι σε παράλυση», είπε ο αστυνομικός που είχε εμπλακεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πλατεία Βάθης το Φερβουάριο του 2000.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κατηγορούμενος πυροβολούσε στα τυφλά προκειμένου να μην τον ακολουθήσει κανείς, ενώ σύμφωνα με συνάδελφό του, που επίσης εξετάστηκε από το δικαστήριο, «σε 30’’ έπεσαν 130 σφαίρες».

Ο συνήγορος υπεράσπισης, νωρίτερα, επεσήμανε ότι ο Κ. Πάσσαρης συνομολογεί όσα έχει διαπράξει και ζητεί συγγνώμη, ωστόσο υπάρχουν πράξεις που τους έχουν αποδοθεί και τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Κάτι που είχε κάνει και πρωτόδικα. «Αυτό που λέει είναι “καταδικάστε με γι αυτά που έκανα. Είναι ηθικό να καταδικαστώ. Όχι όμως γι αυτά που δεν έκανα”» ανέφερε ο Ανδρέας Ταγαράκης.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο Κώστας Πάσσαρης καταδικάσθηκε σε τέσσερις φορές ισόβια και 71 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που του έχουν αποδοθεί. Αναλυτικότερα, το δικαστήριο ομόφωνα καταδίκασε σε τέσσερις φορές ισόβια καθειρξη για κάθε μία από τις τέσσερις ανθρωποκτονίες που διέπραξε, ενώ επέβαλε 13 χρόνια για κάθε μία από τις έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας, δέκα χρόνια κάθειρξη για την αρπαγή, δέκα χρόνια για κάθε μία από τις τρείς ληστείες για τις οποίες καταδικάστηκε και πέντε έτη για διακεκριμένη κλοπή. Τέλος, ο κατηγορούμενος είχε απαλλαγεί από μία ανθρωποκτονία, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, μία θανατηφόρα ληστεία και μία κλοπή.