Ισχυρή σεισμική δόνηση 6.1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα: Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6.1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα: Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Αισθητός και στην Αττική ο ισχυρός σεισμός - «Από Καστοριά, Φλώρινα, Ρόδο θα ακούσετε ότι τον κατάλαβαν»

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων.

Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αισθητός και στο Ηράκλειο ο σεισμός

Αισθητός και στο Ηράκλειο έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 και μισή. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων, νοτιοδυτικά των Κυθήρων και το εστιακό βάθος ήταν στα 30 χιλιόμετρα. Αν και υπήρξε ανησυχία, καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι αυτή την ώρα κάποιες καταστροφές.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά τον ισχυρό σεισμό

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 και μισή το πρωί και έγινε αισθητή σε όλο το νησί. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

«Από Καστοριά, Φλώρινα, Ρόδο θα ακούσετε ότι τον κατάλαβαν»

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως ο σεισμός είχε βάθος. Αναφερόμενος στο είδος του σεισμού σημείωσε πως «έχουν την ίδια πάντα εικόνα, κάνουν περιορισμένες βλάβες στην κοντινή τους περιοχή».

«Από Καστοριά από Φλώρινα από Ρόδο από Κρήτη θα ακούσετε ότι κατάλαβαν τον σεισμό», τόνισε ο κ. Παπαζάχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας, είναι «τελείως διαφορετικός». Συμπλήρωσε πως χαρακτηριστικό του είναι από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίας.

«Υπάρχει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έχει μεγάλο βάθος, είναι περίπου στα 50-60 χιλιόμετρα», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα δυτικά της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο και νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός, διότι οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Είναι μεγάλος σεισμός. Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας και κατά συνέπεια από όλη την Ελλάδα αν πάρουν και πουν ότι κουνήθηκαν δεν θα είναι περίεργο».