Υπόθεση Siemens: Ελαφρυντικά σε επτά από τους 22 καταδικασθέντες

Υπόθεση Siemens: Ελαφρυντικά σε επτά από τους 22 καταδικασθέντες

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την επιβολή ποινών από 7  μέχρι 15 έτη

Ελαφρυντικά σε επτά από τους συνολικά 22 καταδικασθέντες για την υπόθεση της Siemens αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου τριών ετών αποφασίζει για την τύχη των κατηγορουμένων.

Με την απόφαση του το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σε δυο χρηματιστές, οι οποίοι φέρονται να είχαν παρένθετο ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος και  της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη σε πέντε στελέχη της μητρικής εταιρίας.

Η αναγνώριση ελαφρυντικών θα καθορίσει και την τελική ποινή που θα επιβληθεί στους κατηγορούμενους. Τη σκυτάλη στην διαδικασία πήρε η  εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά η οποία αφού έκανε λόγο για  το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκιών στη χώρα μας εισηγήθηκε την επιβολή ποινών από 7 έτη, για όσους έλαβαν ελαφρυντικά,  μέχρι 15 έτη κάθειρξη που είναι η ανώτατη που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Η εισαγγελική λειτουργός στην πρόταση της αναφέρθηκε στους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης λέγοντας πως μεταξύ των προσώπων που είχαν «ιθύνοντα ρόλο σε αξιόποινες πράξεις με συμμετοχή πολλών προσώπων» είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλλας, ο Πρόδρομος Μαυρίδης και τρία πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο ακολουθώντας τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα δέχτηκε με την ομόφωνη απόφαση του ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μετατρέψει την κατηγορία σε δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα που είναι πλημμέλημα και έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Έτσι, οι κατηγορούμενοι, 13 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας για τις μίζες προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ καταδικάστηκαν μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ επάγγελμα.