Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πλημμύρισαν περιοχές στη Χαλκιδική

Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πλημμύρισαν περιοχές στη Χαλκιδική

Πού επιχειρούν τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας   

Η επέλαση του «Γηρυόνη» στη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε νέα πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στην Χαλκιδική και ιδιαίτερα στον Δήμο Αριστοτέλη.

Ορμητικά νερά κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιερισσού, αλλά κυρίως σάρωσαν την ήδη «πληγωμένη» από την κακοκαιρία της περασμένης Παρασκευής Ολυμπιάδα.

Χείμαρροι κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο, το ρέμα «Μπασδέκη» υπερχείλισε ξανά, με τα νερά να κατακλύζουν την περιοχή, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, παρά το γεγονός ότι συνεργεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κ. Μακεδονίας, ιδιωτικά, αλλά και μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού, εργάζονταν εντατικά μέρα και νύχτα για τη διάνοιξη των ρεμάτων και τη θωράκιση της περιοχής.

«Ξαναπλημμυρίσαμε αφού ξαναφούσκωσε το ρέμα “Μπασδέκη”, το χειρότερο είναι ότι υπερχείλισε και το ρέμα “Μαυρόλακκας”» σημειώνει.

Οι κάτοικοι στην Ολυμπιάδα εκτός από τις πλημμύρες έχουν να αντιμετωπίσουν “προβλήματα στα βασικά δίκτυα, όπως νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, σε ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής” υποστηρίζει ο κ. Βαλιάνος. «Ένα σπίτι έχει γείρει από τα θεμέλια, έχω ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να πάει για αυτοψία, καθώς μπορεί να είναι ακατάλληλο» αναφέρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη, ο οποίος περιγράφει πως «πρανή κατέρρευσαν και έπεσαν στον δρόμο από Ολυμπιάδα προς Βαρβάρα. Αυτή την ώρα συνεργεία επιχειρούν στο σημείο για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα και να ανοίξει ο δρόμος».

Ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει ότι «υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα του περιφερειακού δρόμου της Ολυμπιάδας».

Τεράστιος όγκος νερού κατέκλυσε και την Ιερισσό χθες το βράδυ, ωστόσο όπως λέει ο δήμαρχος, “αν και τρόμαξα με τα νερά που κατέβαιναν, μόλις σταμάτησε η βροχή αυτά υποχώρησαν, λειτούργησαν πολύ καλά οι διαφυγές και τα φρεάτια.

Σήμερα τα σχολεία σε όλο τον Δήμο Αριστοτέλη λειτούργησαν κανονικά, ενώ κλειστά παρέμειναν στην Ολυμπιάδα.

Η δημοτική αρχή έχει συστήσει στους κατοίκους να προσέρχονται στα κοινοτικά καταστήματα προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, «ώστε να περάσει επιτροπή του δήμου και μηχανικοί της Περιφέρειας” υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη.

Συνεργεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρούν αυτή την ώρα (11:45πμ) προκειμένου να αποκαταστήσουν οδικά δίκτυα και οδούς μέσα στις πληγείσες περιοχές. “Επιχειρούμε στον δρόμο Στρατωνίου – Ιερισσού, μέσα στην Ιερισσό, στο Γομάτι και στα ρέματα της περιοχής, στην Ολυμπιάδα” αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

«Μηχανήματα έχουμε στείλει στο ανάχωμα Καλοχωρίου στον Δήμο Δέλτα και στο δρόμο Χαλκηδόνα – Κουφάλια» .

«Χθες το φράγμα Καλοχωρίου ήταν σε οριακό σημείο, η θάλασσα και η λιμνοθάλασσσα είχαν γίνει ένα, μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση και θωράκιση του φράγματος. Στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου – που σημειωτέον βρίσκεται χαμηλότερα από τη θάλασσα- υπάρχουν 450 βιομηχανίες και όχι μόνο αυτές» επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης.