Γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας

Γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν

Στις 21 Νοεμβρίου κάθε έτους τιμώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς την ημέρα αυτή είναι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει η Ελλάδα και περιλαμβάνουν το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελείται από αξιωματικούς απόφοιτους της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων, μόνιμους υπαξιωματικούς (Σ.Μ.Υ), έμμισθους επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ, Ε.ΕΦ.ΟΠ, Ο.Β.Α), από επαγγελματίες οπλίτες μακρόχρονης θητείας (Ε.Μ.Θ) και από οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους (στρατεύσιμοι), στους οποίους αποδίδεται ένα συμβολικό ποσό για τη προσφορά τους κατά τη διάρκειά της. Επίσης, συμμετέχουν οι εθνοφύλακες και οι έφεδροι.

Η Δομή

Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (Άρθρο 45). Η χάραξη της στρατηγικής και των κατευθύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.), στο οποίο προΐσταται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ο κυβερνητικός φορέας έκφρασης του οργανωτικού πλαισίου της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) είναι υπεύθυνο να αποφασίζει και να εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.) οτιδήποτε έχει σχέση με την στρατηγική, τον σχηματισμό και γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είναι αρμόδια για την επεξεργασία, εξέταση και ψήφιση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Φυσικός τους προϊστάμενος είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (A/ΓΕΕΘΑ), ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας στρατιωτικός που κατά την μεταπολεμική περίοδο φέρει το βαθμό του Στρατηγού, Ναυάρχου ή Πτεράρχου, αναλόγως του Κλάδου από τον οποίο προέρχεται. Υπάρχουν τρεις ακόμη φυσικοί προϊστάμενοι των Ε.Δ., ένας για κάθε Κλάδο: ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ). Κάθε ένας από τους τρεις Κλάδους συγκροτείται από Αρχηγείο, Διοικήσεις, Σώματα και άλλες ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Διοικήσεις.

Η αποστολή τους

Σύμφωνα με το Νόμο, η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας, η εξασφάλιση του εθνικού της χώρου και η αποφασιστική τους συμβολή στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της χώρας, όπως αυτοί καθορίζονται από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας. Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσω μιας συνεχώς επικαιροποιημένης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και άμυνας η οποία εξασφαλίζει την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τον σεβασμό των διεθνών συνόρων και συνθηκών, την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Σε ειρηνική περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ως κύρια έργα:

  • Τη συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια του εθνικού χώρου.
  • Τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης μέσω της συνεχής εκπαίδευσης και των ασκήσεων.
  • Τη συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη καθώς και σε υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ) ή διακρατικών συμφωνιών.
  • Τη συμβολή σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • Την 08:00, επίσημη Έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
  • Την 10:30, δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, Προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου Β’, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και εν συνεχεία ομιλία από την κ. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Την 11:30, κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.
  • Την 17:11, Υποστολή της Ελληνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνου θα πραγματοποιηθούν μουσικά δρώμενα από τις Μουσικές Μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων ως ακολούθως:

  • Στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τη Στρατιωτική Μουσική του Στρατού Ξηράς.
  • Στον πεζόδρομο της οδού Ερμού, από τη Στρατιωτική Μουσική της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Στον Πειραιά, από τη Στρατιωτική Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπρόσθετα:

  • Από τη Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, το Πολεμικό Μουσείο θα φιλοξενήσει έκθεση σχετικά με την ιστορία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, μέσω συστημάτων εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία μιας πτήσης με αεροσκάφος και ελικόπτερο, να πραγματοποιήσουν άλμα με αλεξίπτωτο καθώς και να παρακολουθήσουν και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες επιχειρησιακές δράσεις. Οι ανωτέρω δράσεις θα είναι επισκέψιμες για το κοινό από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 10:30 έως και τις 18:00, ενώ την Παρασκευή από τις 10:30 έως και τις 15:00.
  • Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στο Παναθηναϊκό Στάδιο από 09:30 έως και 13:30, θα πραγματοποιηθούν βιωματικές- διαδραστικές αθλητικές δράσεις για τα παιδιά του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ, ηλικίας από 8 έως 15 ετών. Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα της Γραμματείας ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.