Κοινή τουρκοπακιστανική περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο

Κοινή τουρκοπακιστανική περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο

Δείτε τις φωτογραφίες από την άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019» που έδωσε στην δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Σήμερα ολοκληρώθηκε η μεγάλης κλίμακας άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019» της Τουρκίας. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 48 πολεμικά πλοία και πάνω από 4.500 στρατιωτικό προσωπικό από 15 χώρες.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Η Άγκυρα σε μια επίδειξη ισχύος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από αυτή. Την ίδια στιγμή και ενώ καλά καλά τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στους ναυστάθμους τους, η φρεγάτα Μπαρμπαρός και δύο πυραυλάκατοι θα παραμείνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μαζί με την Πακιστανική φρεγάτα «Αλαμγκίρ», που συμμετείχε και στην άσκηση που ολοκληρώθηκε, θα πραγματοποιήσουν αύριο άσκηση με την ονομασία «Τουργκούτ Ρέις». Μετά την ολοκλήρωσή της άσκησης η πακιστανική φρεγάτα θα συμμετάσχει σε περιπολία μαζί με τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου» που διενεργεί ο στόλος της Άγκυρας. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόκειται για το πρώτο μη τουρκικό πλοίο που συμμετέχει στην συγκεκριμένη ναυτική επιχείρηση της Τουρκίας, της οποίας το υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το Πακιστάν όχι απλά φίλη αλλά και αδελφική χώρα. Να σημειωθεί πως το Πακιστάν ενδιαφέρεται για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών της κλάσης Milgem που κατασκευάζει η Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει και την αναβάθμιση τριων πακιστανικών υποβρυχίων.

Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές θα παρακολουθήσουν και την νέα τουρκική άσκηση με ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένα πακιστανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην τουρκική άσκηση που ολοκληρώθηκε, μπήκε τρεις φορές στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης.

Παράλληλα η Τουρκία με δύο παράτυπες NAVTEX δέσμευσε για ναυτική άσκηση την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου και άλλη μια στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως στην Κύπρο ολοκληρώθηκε σήμερα η άσκηση Ονήσιλος-Γεδεών κατά την οποία η ισχυρή ισραηλινή πολεμική αεροπορία πέταξε σε μεγάλο κομμάτι του FIR Λευκωσίας, κάτι που σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του news.gr στην Μεγαλόνησο ήταν αρκετό ώστε η Τουρκική αεροπορία να μείνει μακρυά...

Δείτε τις φωτογραφίες από την άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019» που έδωσε στην δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...