Επέστρεψε το πακιστανικό κατασκοπευτικό παρά το διάβημα διαμαρτυρίας

Επέστρεψε το πακιστανικό κατασκοπευτικό παρά το διάβημα διαμαρτυρίας

Τέσσερις σκληρές αερομαχίες και μία υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών στο Καστελόριζο

Παρά το γεγονός πως το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επέδωσε τις προάλλες διάβημα διαμαρτυρίας σε αρκετά αυστηρό ύφος στον επιτετραμένο του Πακιστάν για τις, επί δύο διαδοχικές ημέρες, πτήσεις του αεροσκάφους P-3 Orion στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης, το πακιστανικό αεροσκάφος επέστρεψε σήμερα.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Μπήκε και σήμερα στο FIR Αθηνών, ανατολικά του Καστελόριζου, πέταξε νότια για κάμποση ώρα και κατόπιν έστρεψε ανατολικά μπαίνοντας στο FIR Λευκωσίας. Αφού έμεινε εκεί για λίγη ώρα επέστρεψε στον τουρκικό εναέριο χώρο ακολουθώντας την αρχική του πορεία αντίστροφα.

Πέταξε μαζί με 14 τουρκικά μαχητικά, 3 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 3 ελικόπτερα στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης. Τα αεροσκάφη αυτά σημειώσαν 21 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν 22 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ σε 4 περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.

Να θυμίσουμε πως η μέρα ξεκίνησε άσχημα με μία υπέρπτηση του Καστελόριζου στις 10:52 από δύο τουρκικά F-16 που πέταξαν πάνω από το ακριτικό ελληνικό νησί στα 28.000 πόδια.

Αξίζει να αναφερθεί πως πέρυσι όλη την χρονιά τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 47 υπερπτήσεις ενώ το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει τις 76 υπερπτήσεις.

Η Τουρκία διατηρεί υψηλά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την ομώνυμη αεροναυτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν 4.700 άτομα προσωπικό και 48 πολεμικά πλοία από 15 χώρες.

(Φωτογραφία αρχείου)