Κινήσεις για να κλείσει τον χάσμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με την Τουρκία

Κινήσεις για να κλείσει τον χάσμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με την Τουρκία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σε Ημερίδα με θέμα: «Μη επανδρωμένα Οχήματα (UxV’s), Συστήματα και Τεχνολογίες»

Πιο εντατικά φαίνεται πως αποφασίστηκε να είναι τα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς η αντίστοιχη τουρκική κινητικότητα έχει φτάσει πολύ πιο μπροστά από την ελληνική προβληματίζοντας την Αθήνα.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Στην ενημέρωση που δόθηκε στους δημοσιογράφους με αφορμή την γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας γνωστοποιήθηκε πως θα αποκτηθούν ακόμα 4 ελληνικής κατασκευής UAV Πήγασος 2. Η παραγωγή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Στην παρούσα φάση έχει αποφασιστεί η χρονομίσθωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατηγορίας τύπου Medium Altitude Long Endurance (MALE) αλλά και Low Observable Tactical Unmanned air System (LOTUS)

Σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σε Ημερίδα με θέμα: «Μη επανδρωμένα Οχήματα (UxV’s), Συστήματα και Τεχνολογίες», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Στην Ημερίδα που οργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ), έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθώς κι από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Αντικειμενικός σκοπός της Ημερίδας ήταν να διευκολυνθούν επαφές ως βάση περαιτέρω εθνικών συνεργασιών έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα των μη επανδρωμένων οχημάτων.

Την Ημερίδα προλόγισαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης.

Κατά τις εργασίες της Ημερίδας, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων παρουσίασαν θέματα επιχειρησιακών απαιτήσεων, εν εξελίξει διεθνή προγράμματα, καθώς και θέματα κανονιστικού πλαισίου σχετιζόμενα με το αντικείμενο.

Εκπρόσωποι της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής - ερευνητικής κοινότητας, με συναφή δραστηριότητα και εμπειρία, παρουσίασαν τεχνολογικές δυνατότητες, εξελίξεις και διαπιστώσεις από τη συμμετοχή σε συναφή προγράμματα έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης, ενόψει και των εξελίξεων αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.