Έφυγε από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός

Έφυγε από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός

Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή της στο Facebook η συνεργάτης του Πένυ Ξενάκη.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε το 1934 στο Κιάτο όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Στα φοιτητικά του χρόνις εγκατέλειψε τη Νομική και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου έπαιζε πιάνο σε μπουάτ και γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές. Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά.

Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους έλληνες στιχουργούς (Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ.α.), καθώς και οι μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ.α.), τον ανέδειξαν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.