Τον Δεκέμβριο ξεκινά η μετατροπή του πρώτου ελληνικού F-16 σε Viper

Τον Δεκέμβριο ξεκινά η μετατροπή του πρώτου ελληνικού F-16 σε Viper

Θα είναι εξοπλισμένα με νέα έξυπνα όπλα και «θανατηφόρο» πύραυλο για τα εχθρικά ραντάρ

Σε καλό δρόμο βρίσκεται το πρόγραμμα των F-16 Viper για την Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο περιθώριο της ενημέρωσης που δόθηκε στους στρατιωτικούς συντάκτες για τις εκδηλώσεις σχετικά με την γιορτή της Αεροπορίας.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έγιναν γνωστά, τα ελληνικά F-16 Viper θα είναι εξοπλισμένα με ακόμα πιο σύγχρονη, από την υπάρχουσα στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, έκδοση των πυραύλων κατά ραντάρ HARM. Θα είναι επίσης εξοπλισμένα με νέους καταδείκτες λέιζερ και μια ευρεία γκάμα από έξυπνα όπλα.

Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα βρίσκεται στην κατασκευή του λογισμικού των αεροσκαφών ενώ σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση το πρώτο F-16 Advance θα μπει στο εργοστάσιο δύο μήνες νωρίτερα καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Αυτό σημαίνει πως στις αρχές του ερχόμενου Δεκέμβρη το πρώτο ελληνικό F-16 θα μπει στο εργοστάσιο για την μετατροπή του σε Viper.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στο πρόγραμμα αναβάθμισης θα ενταχθούν συνολικά 85 αεροσκάφη των εκδόσεων Block 52+ και Block 52+Advance. Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, τα 38 F-16 Block 50 του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, θα αναβαθμιστούν στην τελευταία έκδοση (Block 52+Advance) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με την αξιοποίηση των υλικών από τα Block 52+Advance.

Να θυμίσουμε δε πως τον Οκτώβριο του 2017 ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας και νυν ΑΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχου Χρήστος Χριστοδούλου είχε επισημάνει ως προς την διαφορά των ελληνικών με τα τουρκικά F-16: «Πολύ φιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από τη σύγκριση του F35 με το Viper. Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια. Αν θα τα έχει. Η διαφορά ανάμεσα στα Viper και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω, θα είναι γεωμετρική».

Τα F-16 VIPER είναι η τελευταία έκδοση του μαχητικού 4ης γενιάς που του δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει σχεδόν στα ίσια, μαχητικά 5ης γενιάς.

Συγκεκριμένα το F-16V ή Viper είναι η τελευταία έκδοση του αμερικανικής σχεδίασης και κατασκευής  F-16 Fighting Falcon, μαχητικού 4ης γενιάς πολλαπλών ρόλων της Lockheed Martin. Το Viper ενσωματώνει πολύ προχωρημένες δυνατότητας ως μέρος ενός πακέτου αναβάθμισης ώστε τα F-16 να μπορούν να λειτουργούν μαζί με μαχητικά 5ης γενιάς όπως τα Stealth F-35 και F-22. Τα F-16V μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση της αεράμυνας του εχθρού, για αποστολές αέρος-εδάφους και μάχες αέρος-αέρος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...