Η εξήγηση των κοριτσιών για την παρέλαση αλά Monty Python στη Ν. Φιλαδέλφεια

Η εξήγηση των κοριτσιών για την παρέλαση αλά Monty Python στη Ν. Φιλαδέλφεια

«Είμαστε τα 10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης»

Τη δική τους θέση για την «παρέμβαση» που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας εκθέτουν τα κορίτσια που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη κίνηση.

Σε κείμενό τους που απέστειλαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά».

Οι ίδιες εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για την υλοποίηση της ιδέας τους και απαντούν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνησή τους τονίζοντας πως «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».

Αναλυτικά το κείμενο των 10 κοριτσιών:

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.
Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης».

Το βίντεο από την παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια που έχει προκαλέσει σάλο - Δείτε τη στιγμή στο 07:36:

3
σχόλια
  1. avatar JIM JARVIS

    ΠΑΕΙ Η {....} ΣΥΝΝΕΦΟ

  2. avatar Αντωνης

    Και αυτή η εξήγηση της πράξης τους προέρχεται από τις ίδιες ή από αυτούς που οργάνωσαν την προσβολή της Σημαίας

  3. avatar Ασημίνα Πετροπούλου

    Σε αυτή την προσπάθεια να προβληθεί η υπο-κριτική τέχνη από 10 στρατιωτάκια και όχι στρατιώτες - υποστηριχτές της τέχνης πόσο μάλλον της εν δυνάμει μάχιμης σε φρονήματα, παραδόσεις, νου και προσπάθεια για εξέλιξη νεολαίας μας, σε ένα μέρος που επέλεξαν και σε καμία περίπτωση δεν τα επέλεξε να δράσουν, ακόμα και ο στρατάρχης της Αγγλικής κωμωδίας τον οποίον επικαλούνται, θα απογοητευόταν. Γιατί είναι τέχνη να "πολεμάς" για τα πιστεύω σου και τα θέλω σου, με αξιοπρέπεια. Να στέκεσαι άκαμπτος στις επιταγές της μόδας και στη μαγκιά που σου σερβίρουν. Να μπαίνεις μπροστά και να εκτείθεσαι. Γιατί η τέχνη είναι θάρρος και όχι θράσσος. Γιατί πρέπει να το λέει η καρδιά σου, σε αυτή τη ζωή ή την άλλη, αν θέλεις να σε θυμούνται και να σου βγάζουν το καπέλο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...