Οι επιστήμονες εξηγούν: Τι ευνοεί τον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη και κερδίζουν

Οι επιστήμονες εξηγούν: Τι ευνοεί τον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη και κερδίζουν

Τι έδειξε νέα επιστημονική έρευνα

Ένας παίκτης στο τένις -όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη- που είναι ανερχόμενο «αστέρι» στην κατάταξη ή ένας αντίστοιχος σκακιστής έχει με το μέρος του ένα βασικό πλεονέκτημα: οι αντίπαλοι αποδίδουν συνήθως χειρότερα απέναντί του, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χεμάντ Κακάρ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν περισσότερους από 117.000 αγώνες τένις και πάνω από πέντε εκατομμύρια online παιγνίδια σκάκι. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και όταν οι αντίπαλοι είναι ισοδύναμοι, παίζουν χειρότερα εναντίον κάποιου που γνωρίζουν ότι είναι ανερχόμενο «αστέρι».

Όσο ανεβαίνει στην κατάταξη ένας παίκτης τόσο αποκτά ένα «μομέντουμ» που γίνεται εκφοβιστικό στα μάτια των αντιπάλων του, ακόμη και έμπειρων επαγγελματιών. Ένας αθλητής τείνει να φοβάται στο μυαλό του περισσότερο κάποιον που έρχεται με ανοδική «φόρα» από χαμηλά, παρά κάποιον ισοδύναμο αντίπαλο που δεν έχει το ίδιο «μομέντουμ».

«Τα πειράματα μας δείχνουν ότι οι παίκτες κάνουν ένα είδος νοητικών υπολογισμών για τους ανταγωνιστές τους. Σκέφτονται ότι, όπως μια μπάλα κατρακυλά στην κατηφόρα συνεχώς ώσπου κάποιος τη σταματήσει, έτσι και κάποιος θα συνεχίσει να ανεβαίνει λόγω της φοράς του, οπότε αρχίζουν να νιώθουν ότι απειλούνται και η απόδοσή τους πέφτει», δήλωσε ο Κακάρ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.