Προκλήσεις της Τουρκίας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου σε Ελλάδα και Κυπριακή ΑΟΖ

Προκλήσεις της Τουρκίας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου σε Ελλάδα και Κυπριακή ΑΟΖ

Στεφανής απο Λευκωσία: Κύπρος-Ελλάδα θα αγωνίζονται μέχρι την απελευθέρωση

Στην έκδοση δύο παράνομων όσο και προκλητικών NAVTEX προχώρησε η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για τις 1242 και 1243 οι οποίες δεσμεύουν περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Οι περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία συμπεριλαμβάνουν μέρος των οικοπέδων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου θα πρέπει να θυμίσουμε έχουν συμβόλαια η ενεργειακές εταιρείες και συγκεκριμένα η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Αλκιβιάδης Στεφανής, διεμήνυσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σε απόλυτο συγχρονισμό μέχρι την απελευθέρωση της μεγαλονήσου μέσα τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαλλαγμένης εγγυήσεων και στρατών κατοχής.

Την ίδια στιγμή σε δήλωση μετά την Πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο κ. Στεφανής είπε ότι «τιμούμε το έπος του 1940 και τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού», υπενθυμίζοντας ότι στη μάχη αυτή, ανάμεσα στους πολεμιστές της Πίνδου, για μια ακόμα φορά στο διάβα της ιστορίας, πολυάριθμοι Κύπριοι εθελοντές με το αίμα έγραψαν και αυτοί στις σελίδες του έπους του 1940.

Σήμερα τα διδάγματα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με νηφαλιότητα.

Ακολούθως ανέφερε πως ουδείς πρέπει να υποτιμά την ετοιμότητα και την ικανότητα της Ελλάδας να προασπίσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα της, όταν τούτο απαιτηθεί.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε περαιτέρω ότι σε όλουςς του αγώνες του Ελληνισμού, Ελλαδίτες και  Έλληνες – Κύπριοι είμαστε συναγωνιστές.

Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με απόλυτο συγχρονισμό για την επίτευξη του κύριου εθνικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της μεγαλονήσου, μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό κράτος απαλλαγμένο από εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής, είπε τέλος ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα με την ΝΟΤΑΜ A6075/19 αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας στο να πραγματοποιήσει μεταξύ 5 και 7 Νοεμβρίου άσκηση βόρεια της Σαμοθράκης. Η Τουρκία επαναφέρει τον πάγιο ισχυρισμό της πως σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συνθήκες η Σαμοθράκη δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε κανένα στρατιωτικό σενάριο και άσκηση καθώς μαζί με άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα.