«Αστακός» τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας υπό το φόβο έλευσης τζιχαντιστών

«Αστακός» τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας υπό το φόβο έλευσης τζιχαντιστών

Στον Έβρο αναμένεται η συνδρομή δυνάμεων της Frontex, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα ελληνοτουρκικά σύνορα την τελευταία περίοδο, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή είσοδος τζιχαντιστών μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel στο νέο του τεύχος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Η Αθήνα έχει στείλει πρόσθετους υπαλλήλους της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη δυτική Ευρώπη. Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές. Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του IS θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες. Και η Europol από 1ης Νοεμβρίου θα στείλει στην Ελλάδα επιπρόσθετους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναμένεται να συνδράμουν οι ελληνικές αρχές και η Frontex».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Europol ωστόσο επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη. Εντούτοις αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις» υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, βασικού δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 που συνελήφθη στο Βέλγιο και ο οποίος το 2015 έφτασε στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία. Σύμφωνα με το Der Spiegel, «μεταξύ 2017 και 2019 η ελληνική αστυνομία βάσει δικών της στοιχείων έχει συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία».

Παρακαλούμε περιμένετε ...