Εργατικά σωματεία, φορείς και ομοσπονδίες διαδήλωσαν κατά του αναπτυξιακού

Εργατικά σωματεία, φορείς και ομοσπονδίες διαδήλωσαν κατά του αναπτυξιακού

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν και τα μέλη του ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά σωματεία, φορείς, και οργανώσεις της αριστεράς με κεντρικό σύνθημα «αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου» συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο.

«Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για να έχει η ανάπτυξη κοινωνικό περιεχόμενο, να είναι πράσινη ανάπτυξη, να σέβεται το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ενώ προσέθεσε ότι « θα πρέπει όλα αυτά τα αρνητικά μέτρα που πάρθηκαν την εποχή του μνημονίου σιγά σιγά να αρχίσουν να αποκαθίστανται». Ακόμη σημείωσε : «Δυστυχώς το σχέδιο νόμου το οποίο θα ψηφιστεί όχι μόνο δεν παίρνει πίσω τα παλιά μέτρα αλλά αντίθετα πάει σε πιο επώδυνες ρυθμίσεις». «Είναι συνέχεια των μνημονίων και είναι τα λεγόμενα μεταρρυθμιστικά μέτρα τα οποία αποσκοπούν στις τράπεζες σε αυτούς που καθορίζουν τα επιτόκια και ούτω καθεξής. Για τον κόσμο της εργασίας είναι ένα παραπέρα βάθεμα των αντιλαϊκών πολιτικών που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε ο κ. Κουτσιουμπέλης.

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι μαζικό συλλαλητήριο όπου κατέληξε στο Σύνταγμα πραγματοποίησε ξεχωριστά το ΠΑΜΕ.

«Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργάτες - χωρίς τα Συνδικάτα. Απαντάμε με μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα. Κλιμακώνουμε την πάλη» είναι το μήνυμα του συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στην Αθήνα, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια, και ακολούθησε πορεία, που έφθασε έξω από τη Βουλή όπου και παρέμεινε για ώρα φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης του πολυνομοσχεδίου.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις ενώ νωρίτερα μίλησε στη Βουλή για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

Στα Προπύλαια αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ με την ΔΑΣ, μεταφέροντας τον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στους Δήμους.

Αναφέρθηκε στη μάχή ενάντια «σε ένα πολυνομοσχέδιο ταφόπλακα για τους εργαζόμενους, για τα εργασιακά μας δικαιώματά και την ελευθερία μας να οργανώνουμε τον αγώνα μας».

Επισήμανε ότι κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μάχης είναι «η προσπάθεια να φτάσουμε σε κάθε συνάδελφο και μέσα από μαζικές διαδικασίες να τον ενημερώσουμε για το χαρακτήρα της ανάπτυξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τη σημασία που έχει να απαντήσουμε με το ίδιο όπλο που επιδιώκει να χτυπήσει: τα Συνδικάτα μας και την απεργία».

«Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο δείχνει πως αντιλαμβάνεται αυτή την ανάπτυξη. Από τη μία δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, τους επενδυτές, και από την άλλη διαμορφώνει μόνιμους μηχανισμούς συμπίεσης των μισθών, των όρων με τους οποίους εργαζόμαστε» σημείωσε.

Είπε, ακόμα, πως ότι επιχειρεί να περάσει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ «είναι στο γόνιμο έδαφος όσων πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου με το οποίο διευκολύνεται η εκχώρηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πράσινου σε ιδιώτες με «προίκα», όπως χαρακτηριστικά είπε, τα δημοτικά τέλη και τους φόρους "από την τσέπη κύρια των λαϊκών νοικοκυριών».

Σημείωσε ότι η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης θα στερήσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να υπερασπίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα και τους μισθούς, αλλά και τους δήμους γυμνούς από κρίσιμες υποδομές.

Τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και κάλεσε σε πάλη για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, προσθέτοντας «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, καμία ιδιωτικοποίηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ».

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), τονίζοντας «διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στο κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο των επενδυτών, της μεγαλοεργοδοσίας, που τσακίζει τις κλαδικές Συμβάσεις, τους μισθούς και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων».

Είπε ότι την ίδια ώρα που οι Συμβάσεις θυσιάζονται στον βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, «ο καημός της ΓΣΕΕ ήταν για τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «έχουν διαζύγιο από τα αιτήματα, τις αγωνίες και τα βάσανα των εργαζομένων» και βρίσκονται «στην ίδια όχθη με τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις της».

Αναφέρθηκε ακόμα στους κινδύνους στους οποίους εμπλέκεται η χώρα στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης με τη μετατροπή της σε ένα απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, των μακελάρηδων των λαών». Πρόσθεσε ακόμα πως οι «Μόριες, οι πνιγμένοι στο Αιγαίο, οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι είναι το αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία «να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση για τον απεγκλωβισμό και τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, να απομονώσουμε όσους χύνουν το ρατσιστικό δηλητήριο».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην οργάνωση της πάλης μας για σύγχρονους όρους δουλειάς να αμοιβής, ζωή με δικαιώματα», δήλωσε, καταλήγοντας, «Ένα δρόμο έχουμε ανοιχτό, αυτόν που χάραξαν οι προηγούμενες από εμάς γενιές με αμέτρητες θυσίες, το δρόμο της ανυποχώρητης ταξικής πάλης. Καμία ανοχή στην ανάπτυξη τους. Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους».

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος