Έκτακτο δελτίο: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε την Ελλάδα από την Παρασκευή το βράδυ και η ραγδαία επιδείνωση συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο.

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και πτώση του υδράργυρου συνθέτουν το σκηνικό του καιρού και τις επόμενες μέρες, με την τετάρτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να είναι η μέρα που θα κορυφωθεί η κακοκαιρία.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν σήμερα Σάββατο (27-12-2014) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι αργά το βράδυ και στα Δωδεκάνησα.

2. Την Κυριακή (28-12-2014) από τις πρωινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά αυτών των ηπειρώτικων περιοχών και πιθανόν πρόσκαιρα σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο περίπου στα 700 μετρά.

Από το απόγευμα σταδιακά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νύχτα στις ανατολικές νησιώτικες περιοχές. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα θα επικρατήσουν νοτιάδες στα πελάγη, που το πρωί πρώτα στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3. Τη Δευτέρα (29-12-2014) τα ισχυρά φαινόμενα από τις πρωινές ώρες θα περιοριστούν στα δυτικά, τα βόρεια (κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στη Μακεδονία

Χιόνια , χαμηλές θερμοκρασίες -το θερμόμετρο έπεσε κάτω από το μηδέν ακόμα και την πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα τα ξημερώματα- συνθέτουν το απόλυτα «εορταστικό» σκηνικό του καιρού που επικρατεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Η ισχυρή χιονόπτωση της νύχτας αλλά και ο παγετός που επικρατεί δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων η οποία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Φλώρινας –Καστοριάς ,μέσω Βίγλας από το 16ο-25ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας- Καστοριάς, μέσω Βιτσίου από το 20-30ο χιλιόμετρο.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ ολόκληρη την Εγνατία οδό αλλά και στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα των νομών της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.