Η 27χρονη δασκάλα που πηγαίνει με βάρκα στους μαθητές της στην Τέλενδο

Η 27χρονη δασκάλα που πηγαίνει με βάρκα στους μαθητές της στην Τέλενδο

«Οι οικογένειές των παιδιών θα μετακομίσουν στην Κάλυμνο και θα επανέλθουν με το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου»

Οταν η 27χρονη δασκάλα Δέσποινα Ανθουλάκη, υπέβαλε για δεύτερη χρονιά φέτος την αίτησή της για την κάλυψη θέσης ως αναπληρώτριας, δεν φανταζόταν ότι από το πολύβουο σχολείο του Ρεθύμνου, όπου δίδαξε πέρυσι, φέτος θα ανελάμβανε το μονοθέσιο σχολείο της Τελένδου με μόλις πέντε μαθητές, που από την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τέσσερις σύμφωνα με την dimokratiki.gr

Με οδηγό την αγάπη της για την διδασκαλία, έφτασε από την Κρήτη στην Κάλυμνο όπου εγκαταστάθηκε, κι από εκεί καθημερινά με την βαρκούλα πηγαίνει στο απέναντι νησί, την Τέλενδο, με τους μαθητές της να την περιμένουν για να ξεκινήσουν το μάθημα!

«Είναι πολύ διαφορετικά από το σχολείο που δίδασκα πέρυσι, είναι πρωτόγνωρη εμπειρία αν και στην αρχή ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα. Είναι η δεύτερη χρονιά που εργάζομαι ως δασκάλα. Πέρυσι ήμουν σε ένα τεράστιο σχολείο του Ρεθύμνου με 220 παιδιά και φέτος βρέθηκα σε ένα σχολείο, που έχει μόλις τέσσερα!», λέει στη dimokratiki.gr η δασκάλα της Τελένδου.

Όπως εξήγησε, όταν εγκρίθηκε η αίτησή της, μετέβη στην Κάλυμνο αρχικά και ακολούθησε η τοποθέτησή της στην Τέλενδο όπου πηγαινοέρχεται καθημερινά με τη βαρκούλα.

Η ίδια, δεν μπορούσε να φανταστεί πέρυσι που διάβαζε την συνέντευξη της προκατόχου της στο δημοτικό σχολείο της Τελένδου, Ελένης Τάνου, στη «δημοκρατική» η οποία αναπαρήχθη σωρηδόν από ενημερωτικά μέσα της Ελλάδας αλλά και εξωτερικού, ότι φέτος θα βρισκόταν η ίδια στη θέση της!

Όπως λέει, παίρνει κάθε πρωί την βαρκούλα και πηγαίνει στο σχολείο, για να διδάξει τους μικρούς μαθητές της και το μεσημέρι επιστρέφει στην Κάλυμνο όπου και διαμένει.

Φέτος, το σχολείο της Τελένδου θα διακόψει τη λειτουργία του στη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι μικροί μαθητές θα επιστρέψουν όλοι στην Κάλυμνο με τις οικογένειές τους και θα επανέλθουν μετά το Πάσχα για την νέα τουριστική περίοδο, οπότε και η Δέσποινα Ανθουλάκη θα συνεχίσει τα μαθήματά της στο νησί με την επιστροφή των μαθητών.

«Φαντάζομαι για την Ελένη, που υπηρετούσε εδώ πέρυσι, θα ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί έπρεπε να παίρνει την βάρκα και στη διάρκεια του χειμώνα με κακές καιρικές συνθήκες. Φέτος το σχολείο θα διακόψει τη λειτουργία του για τον χειμώνα, καθώς οι οικογένειές των παιδιών θα μετακομίσουν στην Κάλυμνο και θα επανέλθουν με το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου στην Τέλενδο, όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι γονείς τους. Στην αρχική της σχολικής περιόδου ήταν εννέα μαθητές, τώρα είναι πέντε και από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι τέσσερις μέχρι να αποχωρήσουν κι αυτοί τον επόμενο μήνα», λέει η Δ. Ανθουλάκη.

Η 27χρονη, παρ’ ό,τι με την βαθμολογία που συγκέντρωσε στις πανελλαδικές εξετάσεις (19.000 μόρια) περνούσε σε όποια Σχολή ήθελε, εντούτοις η αγάπη της για τα παιδιά και την διδασκαλία, την οδήγησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Κρήτης.

Με την αποφοίτησή της, χρειάστηκε να περιμένει αρκετό καιρό κάνοντας άλλες δουλειές, μέχρι να έρθει η ώρα που θα διδάξει σε σχολείο, όπως ονειρευόταν από μικρό παιδί. Πέρυσι, δίδαξε για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο και φέτος βρέθηκε ως αναπληρώτρια στην Τέλενδο, θέση που αποδέχθηκε με χαρά παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της μετάβασης γιατί όπως λέει στη dimokratiki.gr, αυτή ήταν η απόφασή της και δεν το μετανιώνει, από όποια θέση κι αν κληθεί να υπηρετήσει.

Η στήριξή των γονιών της, για να ακολουθήσει το επάγγελμα που αγαπάει, της δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη -αναφέρει- και δηλώνει ενθουσιασμένη από την τοποθέτησή της στο μονοθέσιο σχολείο της Τελένδου για τις εμπειρίες που αποκομίζει ως αναπληρώτρια, σε μια μικρή κουκίδα του Αιγαίου: «Εδώ είμαστε όλοι σαν μια οικογένεια και με τα παιδιά και με τους γονείς τους. Στην Τέλενδο ισχύουν άλλοι ρυθμοί, η καθημερινότητα είναι διαφορετική σε σχέση με όσα γνώριζα μέχρι σήμερα. Μπορεί στην αρχή να δυσκολεύτηκα λίγο, αλλά τώρα μπορώ να πω ότι μου αρέσει. Ήταν επιλογή μου να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα, γνωρίζοντας ότι έχει αρκετές δυσκολίες, όμως πάντα δασκάλα ήθελα να γίνω.

Οι γονείς μου στηρίζουν την επιλογή μου. Όλο αυτό το διάστημα που περίμενα μέχρι να μπω σε σχολική αίθουσα, έκανα κι άλλα επαγγέλματα στην Κρήτη, αλλά άξιζε η αναμονή», λέει η 27χρονη Δέσποινα Ανθουλάκη.