Το επιβλητικό «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση στο Κατάκολο

Το επιβλητικό «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση στο Κατάκολο

Η θαλαμηγός που έγινε... θρύλος

Στο Κατάκολο βρίσκεται η θαλαμηγός «Χριστίνα», το «πλωτό παλάτι» του Αριστοτέλη Ωνάση σύμφωνα με το patrisnews.com.

Η θαλαμηγός «Χριστίνα» ανήκει σε Ιρλανδό δικηγόρο που το αγόρασε και το νοικιάζει για κρουαζιέρες σε κροίσους έναντι 800.000 δολαρίων την εβδομάδα.

To κρουαζιερόπλοιο Θα παραμείνει στο Κατάκολο έως το Μάρτιο εκτός απροόπτου

Η θαλαμηγός που έγινε θρύλος

Από το κατάστρωμα της θαλαμηγού «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση και τους πολυτελείς χώρους της έχουν περάσει ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ουίστον Τσώρτσιλ, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φράνκ Σινάτρα, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι.

«Μόνο ένα γιοτ έγινε πραγματικά θρύλος. Το σκάφος «Χριστίνα Ο» του Αριστοτέλη Ωνάση έχει αυτή τη μοναδική διάκριση.

Ο Αριστοτέλης ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια το 1954 που ισοδυναμούν με 27 εκατομμύρια δολάρια το 1999 για το «Χριστίνα Ο»», αναφέρει το πρακτορείο που έχει αναλάβει την πώληση της θαλαμηγού.

Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975 άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά.

Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση. Επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας και το όμικρον «Ο» και ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Χριστίνα Ο» είναι διαθέσιμη για ναύλωση έναντι περίπου 450.000 ευρώ την εβδομάδα.

Οι κληρονόμοι του εφοπλιστή, που έφυγε από τη ζωή το 2010, προχώρησαν στην πώληση του θρυλικού σκάφους, λίγα χρόνια μετά από τον θάνατο του.