Τζόκερ: Ποιες είναι οι γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες και έκαναν έφοδο οι αστυνομικοί σε κινηματογράφους

Τζόκερ: Ποιες είναι οι γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες και έκαναν έφοδο οι αστυνομικοί σε κινηματογράφους

Οργισμένη αντίδραση από την υπουργό Πολιτισμού - Το σχόλιο του Τσίπρα

Την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού προκάλεσε το επεισόδιο με αστυνομικούς που έκαναν έφοδο σε δυο κινηματογράφους στην Αθήνα, όπου παίζεται η ταινία «Τζόκερ». Οι αστυνομικοί παρενέβησαν για να απομακρύνουν τους ανήλικους έπειτα από καταγγελία δυο γυναικών που είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού όπως αποδείχθηκε.

Οργισμένη η Λίνα Μενδώνη για το σάλο με τον Joker μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και αποκάλυψε ποιες είναι οι γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες στην αστυνομία τονίζοντας ότι «κινήθηκαν πέραν των αρμοδιοτήτων τους, δεν είχαν ενημερώσει! Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους».

Οι δυο γυναίκες που είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν την καταγγελία, η αστυνομία αναγκάστηκε να πάει στις αίθουσες και επειδή η καταλληλόλητα της ταινίας έχει «βγει» με βάση νόμο του 1937, έπρεπε να βγάλει ανήλικους από τις αίθουσες όπου παιζόταν η ταινία «Τζόκερ».

Η κα Μενδώνη τόνισε πως οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού κινήθηκαν αυτοβούλως, πέραν των αρμοδιοτήτων τους και χωρίς να έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους στο υπουργείο. Μάλιστα είπε πως οι δυο γυναίκες εργάζονται την επιτροπή καταλληλόλητας του υπουργείου και έχουν μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες.

Όπως είπε, οι δυο υπάλληλοι υπηρετούν χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά πρώτη φορά έκαναν κάτι τέτοιο. «Ο νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Είναι παράλογο να ενεργοποιηθεί», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας πως «καταδικάζει το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά την ενέργεια». Προανήγγειλε δε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για το πειθαρχικό έλεγχο».

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το θέμα που ξέσπασε χθες βράδυ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Πήρε μάλιστα και πολιτικές διαστάσεις με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, να διαμηνύει πως το θέμα θα φτάσει ακόμη και στη Βουλή.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει σε δήλωσή του πως εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινώνησε με την αστυνομία «για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών».

«Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου», αναφέρει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στο κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το Τζόκερ.

Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα. Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Τη ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο.

Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα.

Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω… Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε.

ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα» έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός στο Instagram.

 

View this post on Instagram

 

Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στον κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το "Τζόκερ". Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα. Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Την ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα. Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει την τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω... Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε. ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα...#joker

A post shared by Alexis Tsipras, Αλέξης Τσίπρας (@alexistsipras) on