«Απόλυτος» αιφνιδιασμός των Τούρκων χθες στην Κύπρο και με ελληνική φρεγάτα στο νησί

«Απόλυτος» αιφνιδιασμός των Τούρκων χθες στην Κύπρο και με ελληνική φρεγάτα στο νησί

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» έδωσε στην δημοσιότητα η Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Να υπενθυμίσουμε πως χθες την παράσταση έκλεψαν τα τρία μαχητικά F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, που χωρίς να τα πάρουν είδηση η Τούρκοι έφτασαν στην Κύπρο εκτέλεσαν την αποστολή τους και επέστρεψαν στην βάση τους στην Κρήτη πριν προλάβει η τουρκική αεροπορία να κινητοποιηθεί.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο όμως που έρχεται στην δημοσιότητα είναι ότι χθες στην Μεγαλόνησο δεν βρέθηκαν μόνο τα ελληνικά μαχητικά και ένα C-130 που έριξε αλεξιπτωτιστές αλλά και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»  του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που συμμετείχε σε σενάρια της άσκησης μαζί με τα περιπολικά σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς ΠΑΘ Ιωαννίδης, ΠΠ Γεωργίου, ΠΠ Τσομάκης και ΠΠ Αμμόχωστος.

Η άσκηση διήρκησε από τις 14 έως 17 Οκτωβρίου, με διάφορες επιμέρους ασκήσεις και ενέργειες, από το σύνολο του Στρατεύματος, στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, από το δυτικότερου ως το ανατολικότερο άκρο της Νήσου εκτελέστηκαν ασκήσεις διπλής ενεργείας, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και εφαρμογή διαφόρων τακτικών, με εμπλοκή όλων των μονάδων της Ε.Φ στα 3 επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Κατά την εκτέλεση της τελικής φάσης στο Πεδίου Βολής Καλού Χωριού πέραν των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχε και τριάδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολή βομβαρδισμού επίγειων στόχων, εκτελώντας εικονικές προσβολές LowApex εντός του Πεδίου Βολής.