Δώδεκα συλλήψεις για τα επεισόδια στη Σάμο

Δώδεκα συλλήψεις για τα επεισόδια στη Σάμο

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στα νησιά

Συνολικά 12 αιτούντες άσυλο διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικίας 15 έως 34 ετών, συνελήφθησαν με κατηγορίες που σχετίζονται με τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας τα οποία κατέληξαν στον εμπρησμό μέρους του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου.

Επτά άτομα, κατηγορούνται κατά περίπτωση, για συμπλοκή και συμμετοχή στα επεισόδια εντός του ΚΥΤ, ενώ δύο από αυτούς κατηγορούνται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Τέσσερα άτομα, κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια εντός του ΚΥΤ. Ένα άτομο, κατηγορείται για εμπρησμό.

Επίσης, έχει ταυτοποιηθεί ένας αλλοδαπός ηλικίας 15 ετών, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου και ένας ακόμη αλλοδαπός ηλικίας 19 ετών, για εμπρησμό.

Χθες Τρίτη το βράδυ, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πάτροκλου Γεωργιάδη και του ειδικού γραμματέα πρώτης υποδοχής επίσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνου Λογοθέτη, συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο του Δήμου ανατολικής Σάμου. Σε αυτήν, ο κ. Γεωργιάδης, παρουσίασε σχέδιο τεσσάρων παρεμβάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη Σάμο:

1. Η αποσυμφόρηση των νησιών μόλις ανοίξουν δομές στην ενδοχώρα

2. Η ολοκλήρωση του νέου ΚΥΤ

3. Η παραχώρηση του γηπέδου του υπάρχοντος ΚΥΤ στον δήμο της ανατολικής Σάμου

4. Η κατάθεση τις επόμενες μέρες νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.